FMI recomandă României să reducă amploarea şi viteza de implementare a măsurilor din Codul Fiscal

În forma propusă, noul Cod Fiscal ar anula toate progresele făcute de România în ultimii ani. Este avertismentul dur  transmis de Fondul Monetar Internațional României, prin intermediul unei opinii semnată de șefa misiunii FMI pentru România, Andrea Schaechter și reprezentantul FMI pentru România și Bulgaria, Guilermo Tolosa.  Opinia reprezentanților FMI vine în contextul în care noul Cod Fiscal așteaptă să fie dezbătut în Parlament, în sesiune extraordinară, la sfârșitul acestei luni.

 

În opinia oficialilor FMI, dacă toate reducerile de taxe vor intra în vigoare, deficitul bugetar va crește la cel puțin 3% din PIB iar datoria publică se va majora.

Se atrage atenția că pachetul fiscal propus este direcționat aproape exclusiv spre impulsionarea consumului iar pentru a menține sub control deficitul s-ar impune reducerea cheltuielilor statului precum și renunțarea la inițiativele de noi cheltuieli în domenii precum infrastructură, apărare, salarii, sănătate și educație.

FMI mai subliniază că nu este împotriva relaxării fiscale, însă aceasta trebuie să fie sustenabilă.  Iar soluțiile pentru a crea spațiul fiscal necesar unor reduceri prudente ar fi: o mai bună colectare a impozitelor și taxelor, cheltuirea mai eficientă a banilor publici și înlocuirea investițiilor finanțate de la buget cu cele finanțate din fonduri europene.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS