Confidenţialitate

FMI: Autoritățile române să dea bani pe reforme, nu pe majorări de salarii și pensii

Fondul Monetar Internațional atrage atenția autorităților române să dea bani pe reforme în loc să-i cheltuie pe majorări salarii și pensii.

Replica ministrului de finanțe este suprinzătoare: este bucuros că Fondul Monetar Internațional ne atrage atenția asupra acestor aspecte.

După finalizarea consultarilor cu România, FMI atrage atenția autorităților că mai bine ar da banii pe reforme decât să îi promită că majorează salarii și pensii și să nu mai scadă taxele.

Mai mult, pentru o țintă fiscală de 3% din PIB ar fi necesare măsuri fiscale suplimentare, cred directorii FMI.

Mai degrabă, autoritățile de la București ar trebui să pună în aplicare reforme fiscale pentru a se îmbunătăți colectarea taxelor, să înăsprească politica monetară initiață pentru a reduce inflația.

Nu în ultimul rând, FMI cere ca instituțiile care gestionează investitiile publice să utilizeze deplin fondurile europene si sa rezolve necesitatile majore de infrastructura.

Ministrul de finanțe alege însă să vadă partea plină a paharului – aceea că România a făcut și progrese și că avem o creștere economica robusta, și mai muște locuri de muncă, dar și o datorie publică scazută.

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a apreciat, în plus, că măsurile luate de cabinetul Dăncilă vor îmbunatăți și mai mult statutul României.