Florin Iordache: Vom continua dezbaterile pe legile justiției

Președintele Comisiei Speciale parlamentare care dezbate proiectul de lege privind modificarea celor 3 legi ale Justiției, Florin Iordache, spune că membrii forului vor continua lucrările.

”Fără îndoială, noi continuăm această dezbatere şi vom ţine cont în continuare de toate punctele de vedere exprimate de mediul juridic care este invitat”, a declarat Florin Iordache.

El a spus că, în urma solicitării de către Departamentul de Stat al SUA de respingere a modificărilor la legile Justiţiei, nu a avut o discuţie cu liderul PSD Liviu Dragnea, dar a precizat că va avea o discuţiei cu liderii social-democraţi în cursul zilei.

”Dacă există o singură prevedere sau dacă în mesajul care a fost transmis, probabil că vor veni şi alte puncte de vedere, dacă există o singură prevedere care încalcă fie independenţa Justiţiei, fie discutăm de scăderea luptei împotriva corupţiei, eu sunt întru totul de acord cu aceste prevederi.

Noi nu am discutat până acum decât de nişte chestiuni care vizează separarea carierei magistraţilor, am discutat despre întărirea independenţei şi a judecătorilor şi a procurorilor, fără un amestec politic în actul de numire, în actul de revocare şi în cariera magistraţilor şi sper să ajungem şi la legea răspunderii magistraţilor. Din punctul meu de vedere, nu există niciun motiv să oprească Parlamentul să facă o dezbatere.

Vreau să vă reamintesc că aceste legi au fost adoptate în 2005 prin asumarea răspunderii Guvernului. Deci între asumarea Guvernului, unde nu există o dezbatere, şi o dezbatere largă cu toţi cei interesaţi la masă, cred că este de preferat cel de-al doilea mod de lucru”, a mai spus Iordache.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aseară, Departamentul de Stat al SUA a cerut Parlamentului să nu adopte o legislație care ar putea slăbi independența sistemului judiciar.

Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România”, se arată într-o declaraţie de presă intitulată „România – propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar”, aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Vă reamintim, inițial Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a înaintat Parlamentului un proiect de modificare a legilor Justiției, proiect respins de CSM, DNA și Parhetul General.

Apoi, mai mulți parlamentari PSD și ALDE, în frunte cu Florin Iordache, au întocmit un nou proiect controversat, care se dezbate în aceste zile.

Florin Iordache spune că în ciuda criticilor magistraților, Opoziției și societății civile, niciun articol propus nu va încălca independența sistemului judiciar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS