Confidenţialitate

Florin Iordache ar putea fi ales pe viaţă președinte al Consiliului Legislativ

Camera Deputaților și Senatul au programată o ședință comună pentru marţi la ora 16:00 pentru a vota președintele Consiliului Legislativ.

În cursă au intrat trei candidați, dar bătălia este de așteptat să se dea între fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean și deputatul PSD Florin Iordache.

Primul care și-a depus candidatura pentru șefia Consiliului Legislativ a fost deputatul PSD Florin Iordache, fost ministru al Justiției și autorul OUG 13, care a modificat Codul penal cu scopul de a-l scăpa pe liderul PSD de la acea vreme, Liviu Dragnea, de închisoare.

Iordache s-a înscris pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ după ce a devenit persona non grata pentru actuala conducere a PSD și nu a mai prins un loc pe listele pentru alegerile parlamentare.

În cursa pentru șefia Consiliului a intrat și Augustin Zegrean, jurist și fost președinte al Curții Constituționale între 2010 și 2016.

Un al treilea candidat este Duli Ionuț Mazâlu, în prezent secretar general al Consiliului Legislativ.

Potrivit Constituției, Consiliul Legislativ este organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării şi coordonării întregii legislaţii.

El ţine evidenţa oficială a legislaţiei României.

Președintele Consiliului Legislativ este numit de Parlament cu votul majorității senatorilor și deputaților, adică minimum 233 de voturi.