Confidenţialitate

Prima reacție a lui Florin Cîțu în scandalul vaccinurilor COVID: „Eu voi cere colegilor să voteze pentru ridicarea imunității” / „Nu am de ce să-mi dau demisia”

Florin Cîțu – fostul premier din PNL. Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă – ambii foști miniștri ai Sănătății din partea USR au fost acuzați de un prejudiciu de 1 miliarde de euro în cazul achiziției de vaccinuri anti-COVID din perioada pandemiei. Dacă Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu au reacționat joi, 23 noiembrie 2023, Florin Cîțu spune luni. 27 noiembrie 2023, că „Foarte bine. Este normal. Trebuie să dăm voie anchetei să meargă mai departe și să vedem adevărul” și că „Eu voi cere colegilor să voteze pentru ridicarea imunității”. În același timp, Florin Cîțu a declarat luni că nu are motiv pentru a demisiona. 

„Deciziile privind achiziția de vaccinuri au fost luate exclusiv de premierul de la acea vreme. Există înregistrări ale ședințelor de guvern și documente care probează că premierul și-a asumat aceste decizii”, a transmis Vlad Voiculescu într-un mesaj pe Facebook pe 23 noiembrie 2023. Ioana Mihăilă a spus în aceeași zi de 23 noiembrie 2023 că „Este evident că instituțiile abilitate au tot dreptul să investigheze fapte sau decizii care au legătură cu banii publici și le stau la dispoziție pentru lămurirea oricărei situații care are legătură cu funcțiile publice pe care le-am ocupat”.

Florin Cîțu: „Putem să discutăm după ce citesc și eu toate informațiile”

Florin Cîțu: „Dacă vorbim despre orice alt subiect, perfect. În acest moment, pentru că încă studiez dosarul, nu am cum să…”.

Jurnalist: Considerați dosarul ca fiind unul politic?

Florin Cîțu: „Nu pot să mă exprim.

Jurnalist: Decizia de atunci a fost una corectă? Privind achiziția?

Florin Cîțu: „Pot să vă spun că mi-am exercitat atribuțiile de prim-ministru în conformitate cu legislația din România”.

Jurnalist: V-ați consultat cu domnul Iohannis când ați luat decizia?

Florin Cîțu: „Putem să discutăm după ce citesc și eu toate informațiile”.

Florin Cîțu: „Eu voi cere colegilor să voteze pentru ridicarea imunității” / „Nu am de ce să-mi dau demisia”

Jurnalist: Dacă au existat acele semnale și din partea ministrului de Finanțe, de ce ați continuat cu achiziția unui număr mult mai mare decât ar fi fost necesar?

Florin Cîțu: „Dați-mi voie să văd ce este la dosar și după aceea vă răspund.

Jurnalist: Renunțați la calitatea de membru din grupul PNL?

Florin Cîțu: „Nu, nu”.

Jurnalist: Președintele partidului asta veți face…

Florin Cîțu: „Nu… Am avut o discuție și nu a fost vorba despre așa ceva. Am spus că dacă aș fi avut funcții în PNL, aș fi renunțat, dar nu am nicio funcție”.

Jurnalist: Faptul că PNL susține ridicarea imunității dumneavoastră…

Florin Cîțu: „Foarte bine. Este normal. Trebuie să dăm voie anchetei să meargă mai departe și să vedem adevărul”.

Jurnalist: Dacă votul de miercuri este pentru încuviințarea încetării urmăririi penale și ridicării imunității…

Florin Cîțu: „Eu voi cere colegilor să voteze pentru ridicarea imunității”.

Jurnalist: Vă dați demisia dacă vi se cere?

Florin Cîțu: „Nu am de ce să-mi dau demisia”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mănăstirea care a livrat mâncarea pentru pacienții Spitalului de Psihiatrie Murgeni a fost amendată cu 40.000 de lei. Nu avea autorizație pentru cantină sau catering | AUDIO