Confidenţialitate

Premierul Cîțu l-a demis pe Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat, spre nemulțumirea unor colegi de partid

Premierul l-a demis pe Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România, în 1945.

În timp ce Guvernul consideră că Octav Bjoza a relativizat Holocaustul, criticii deciziei spun că premierul a greșit demițându-l pe Octav Bjoza.

Bjoza Bjora, fost deținut politic, a contestat faptul că, dintr-o modificare a legii privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice, de regimul comunist, au fost eliminați cei care au desfășurat o activitate fascistă și/sau legionară în cadrul unei organizații și copiii lor.

„A pune în discuție dimensiunile Holocaustului și a încerca să pui pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci și un gest periculos”, este explicația premierului Florin Cîțu, pentru care l-a demis pe Octav Bjoza.

Demiterea operată de premier provoacă reacții și în rândul parlamentarilor PNL.

Deputatul PNL Florin Roman a declarat că Octavian Bjoza este unul dintre ultimii eroi în viaţă ai neamului românesc iar schimbarea sa din funcție  „este o eroare”.

Florin Roman crede că este o măsură luată din „spatele cortinei”, o decizie care „i-a fost dată în plic premierului”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea