Confidenţialitate

Florica Ioniță, printre primele parașutiste românce: Am sărit în fiecare zi cu un picior beteag, până am luat brevetul

Doamnele Florica Ioniță și Maria Cristea sunt printre primele parașutiste din România. Ele au participat joi la manifestațiile organizate în Capitală, la statuia Aviatorilor, cu ocazia Zilei Forțelor Aeriene. Au avut loc depuneri de coroane, dar și o ceremonie religioasă. La final, pe cer și-au făcut apariția aeronave militare din dotarea Forțelor Aeriene Române, aeronave aparținând Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, precum și Iacării Acrobați.

În fața statuii Aviatorilor le-am întâlnit pe doamnele Florica Ionita și Măria Cristea, făceau schimb de impresii despre ceremonia organizată astăzi cu ocazia Zilei Forțelor Aeriene. Sunt printre primele românce care au sărit cu parașuta, au peste 80 de ani și își amintesc cu drag de primul salt. Doamna Cristea spune că a înghețat în ușa avionului, prima data când a trebuit să sară.

“Când am ajuns în ușa avionului nu voiam să mai sar, îmi era frică. Și superiorii, sări, sări, că avionul a încetinit și mai sunt și alții. Și atunci ce să fac? Am închis ochii, am zis “au, mama mea!” și am sărit. Când am ajuns la sol, (n.r am zis) “să trăiți, am executat cu bine saltul”. Aia râdeau de mama focului, că eram cu spatele la ei, eram amețită “, isi aminteste doamna Cristea.

Doamna Florica Ioniță, pe lângă salturile cu parașuta, a pilotat și aeronave mici.

“Primul a fost cel mai interesant, că a fost primul salt. Am căzut cam rău pe genunchiul drept, dar am am sărit în fiecare zi, până am brevetat, cu piciorul beteag, cum s-ar spune. Și am reușit. A fost o chemare. Sunt fiică de militar de carieră în Jandarmerie, e adevărat mai băiețoasă, dar mai timidă. Am copilărit în București, m-a prins și un bombardament, era să mor în ’44, dar trăiesc. Am avut multe incidente, am avut o data un zbor în care, nu știu, m-am pierdut. Veneam în spirală și nu mă mai opream. S-au speriat că mă prăbușesc. Dintr-o data parcă avionul singur a ieșit la orizontală și am venit la aterizare”, spune doamna Florica Ionita.

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, pe 20 iulie. Aviația militară română a fost infiintata în anul 1910, primul avion militar, proiectat de Aurel Vlaicu și realizat de Arsenalul Armateia zburat pe 17 iunie 1910.