Confidenţialitate

Fiscul vrea să știe tot despre cei care plătesc cu cardul. Comercianții vor înlocui casele de marcat cu rolă de hârtie cu unele electronice

Ministerul de Finanțe le cere comercianților să schimbe casele de marcat clasice cu cele electronice astfel încât Fiscul să poată aduna cât mai multe date despre cei care plătesc cu cardul.

         Proiectul, lansat în dezbatere publică, permite ANAF să colecteze date despre cei care plătesc la POS-uri: între altele, numărul cardului bancar și informații despre plățile efectuate.

Fiscul anunța ieri că vrea să primească toate detaliile privind identitatea unei persoane,  ori de cate ori aceAsta plătește cu cardul.

Informațiile se referă la comerciant, numărul și valoarea bonului fiscal, dar și data, ora și minutul emiterii bonului fiscal.

În plus, ANAF vrea să știe și numărul cardului utilizat pentru efectuarea plății.

Reprezentanții Ministerului Finanțelor ne-au declarat că își doresc înlocuirea caselor de marcat clasice – adică cele cu rolă – cu unele electronice.

Acestea vor transmite mult mai repede date către FISC. Ministerul anunță că își propune, de fapt, să reducă evaziunea fiscală și scoată la suprafață veniturile nedeclarate de agenții economici.

Finanțele insistă că multe statel europene au trecut de mult timp de la casele de marcat echipate cu role de hârtie la cele cu jurnal electronic securizat.

Actul normativ care prevede aceste schimbări a fost pus în dezbatere publică.