Confidenţialitate

Fiscul Timiș ar fi virat banii unui ONG, în contul altei Asociații

30.000 de lei – sunt banii pierduți de o Asociație, înființată de părinții unor copii diagnosticați cu autism. ONG-ul  Asociatia Alex, Radu si autismul a rămas fără banii pe care trebuie să îi primească din formularele de redirecționare a 2 % din impozitul pe venit.  Suma adunată din peste 400 de formulare a ajuns în conturile altui ONG, deschis la o altă bancă.

Fiscul din Timiș ridică din umeri și spune că greșeala nu a fost a vreunui funcționar public, ci un formular ar fi fost completat greșit.

Fondatorii Asociației Alex, Radu si autismul spun că răspunsul celor de la ANAF nu stă în picioare pentru că nici un leu nu a ajuns la Asociația lor.

Mai mult, când a verificat la ghișeul trezorieriei ce s-a întâmplat cu banii, funcționarul i-a spus că la CUI-ul Asociatiei sale apărea contul celuilalt ONG.

Am stat de vorbă cu Georgiana Boian, mama copiilor diagnosticați cu autism și care acum nu știe cum să recupereze banii.

Am descoperit pe 25 mai anul acesta, când am fost la ghișeul ANAF Timiș ca să văd de ce au întârziat banii. Doamna de la Trezorerie a băgat în calculator CUI-ul Asociației mele și a apărut contul altui ONG. Așa am aflat că intraseră încă din februarie, în contul altui ONG, care era deschis la o altă bancă. Doamna de la ghișeu m-a intrebat dacă eu am schimbat contul Asociației, am zis că nu, e același în care am primit bani în ultimii doi ani, anul acesta nu știu ce s-a intamplat. Nu am avut formulare greșite. Mi s-a spus că greșeala ar fi de la prelucrare, de la birou sau de la mine.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Singurul lucru pe care îl au în comun cele două ONG-uri sunt primele 4 cifre din Codul de inregistrare unică. În rest, sunt conturi la bănci diferite. În plus, celălalt ONG se ocupă cu protecția animalelor.

Organizația este un  nume cunoscut, mai ales pe rețelele de socializare, însă nu a putut fi contactat de Europa FM. Georgian Boian a stat de vorbă însă cu ei, dar i s-a spus că banii au fost deja cheltuiți. Fiind ONG nu și-a pus problema de unde vin banii, au crezut că este vorba de o donație, i-a explicat președintele Asociației care a primit banii.

Am luat legatura cu ei și inițial o doamnă mi-a spus că nu a primit o sumă mare debani. Apoi m-a sunat președintele Asociației, care a luat legătura cu avocatul lor și i-a spus că Fiscul nu are cum să îi oblige să returneze banii. ca da, el a văzut că in februarie i-a intrat o sumă de 31.000 de lei (de la el știu suma), că nu și-a dat sema, că banii nu vin nominal. Eu i-am spus că un semnal de alarmă îți sună în cap. Una e să știi că ai câteva zeci de formulare și alta e să îți sară balanța cu 31.000 lei, “explică la Europa FM, Georgiana Boian, mama copiilor diagnosticați cu autism.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Asociația care a pierdut banii deocamdată a făcut cereri oficiale către ANAF și deocamdată a primit un răspuns sec: că trebuie să aștepte până în decembrie, când ar putea primi banii înapoi de la celălalt ONG.  Însă, avocații spun că cel mai probabil va fi nevoie de un proces pentru a putea recupera banii.