Confidenţialitate

Fiscul a colectat mai puțini bani în primele două luni. Grindeanu: Măsurile din program nu sunt afectate

Agenția Națională de Administrare Fiscală anunță că în primele două luni ale anului totalul veniturilor bugetare colectate este de aproximativ 32 de miliarde de lei, mai puțin cu 0,9% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Chiar și așa, premierul Sorin Grindeanu a declarat că măsurile prevăzute în programul de guvernare nu sunt afectate.

”Președintele ANAF a arătat că totalul veniturilor bugetare colectate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cumulat ianuarie și februarie 2017 a însumat 31.991,1 mil.lei, ceea ce reprezintă o diminuare cu doar 0,9%indice nominal fata de perioada similara a anului trecut și în condițiile în care încasările din ianuarie 2016 s-au realizat prin aplicarea cotei de 24% TVA, în timp ce ianuarie 2017 a reflectat colectarea TVA în cotă de 20%”, se arată într-un comunicat al ANAF.

”Totalul veniturilor bugetare realizate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în luna  februarie 2017 a însumat 13.873,8 mil.lei ceea ce reprezintă o depăşire cu 6,7%indice nominal, respectiv cu 874,0 mil.lei în cifre absolute mai mult față de perioadă similară a anului 2016 (12.999,7 mil.lei), în condițiile în care cota de TVA în luna februarie 2016 era de 20 %, iar în luna februarie 2017 de 19%”, a mai precizat fiscul.

Comunicatul de presă vine la doar câteva ore după ce premierul Sorin Grindeanu i-a chemat la Guvern pe ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, și pe șeful ANAF, Bogdan Stan.

Aceștia au trebuit să explice de ce în prima lună a anului, la buget, s-a strâns cu un miliard de lei mai puţin față ianuarie 2016.

Premierul le-a cerut celor doi oficiali să crească gradul de colectare în perioada următoare și i-a dat termen șefului ANAF ca, până marți, să prezinte prioritățile instituției în perioada următoare.

Ulterior, Sorin Grindeanu le-a declarat jurnaliștilor că nivelul scăzut al încasărilor de la începutul anului nu va afecta măsurile din programul de guvernare.

În plus, premierul a declarat că situația din luna februarie 2017 este cu mult mai bună față de februarie 2016 și că nivelul scăzut al încasărilor nu afectează măsurile din programul de guvernare.

”În niciun caz nu ne abatem de la ceea ce ne-am propus și nici nu ne afectează”, a mai spus premierul.