Confidenţialitate

Firmă cercetată pentru evaziune fiscală după ce a mințit la ANAF că activează în construcții pentru a nu mai plăti impozite pentru angajați. Prejudiciul este de 12 milioane de lei anual | AUDIO

Pentru a beneficia de scutiri la plata impozitelor pentru angajați, o firmă a declarat, la Fisc, că activează în domeniul construcțiilor. În realitate, desfășura activități conexe exploatării petrolului și gazelor naturale. Firma e vizată acum de percheziții ale procurorilor și e acuzată că a prejudiciat bugetul de stat cu 12 milioane de lei anual.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Procurorii de la Parchetul Instanței Supreme susțin că firma acuzată de evaziune fiscală s-a sustras timp de 3 ani  – de la începutul anului 2020 până la sfârșitul lui 2023 –  de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor de sănătate pentru aproape 1500 de angajați. A făcut acest lucru după ce în declarațiile fiscale depuse la ANAF a evidențiat că activează în domeniul construcțiilor, scutit de aceste taxe.

În realitate, firma desfășura activități în domeniul exploatării petrolului și gazelor. Este vorba, potrivit unor surse citate de News.ro, de un furnizor de servicii al OMV Petrom, ce face parte din consorțiul Christof și care asigura servicii de intervenții și reparații la sonde.

Potrivit anchetatorilor, prin neplata impozitului pe venit în cazul a 1460 de angajați, prejudiciul anual adus statului a fost de 5 milioane de lei, iar bugetul asigurărilor sociale de sănătate a fost prejudiciat cu 7 milioane de lei pe an, bani ce reprezintă valoarea contribuțiilor de sănătate neachitate.

Perchezițiile au loc atât în București, cât și în Ploiești, la sediul social și la punctele de lucru ale societății.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Activitatea în Construcții a scăzut cu 7% în primul trimestru din 2024 / Comerțul auto a crescut de 10 ori de la aderarea țării în UE | AUDIO