Confidenţialitate

Activitatea în Construcții a scăzut cu 7% în primul trimestru din 2024 / Comerțul auto a crescut de 10 ori de la aderarea țării în UE | AUDIO

Situația economică pentru primul trimestru: activitatea în Construcții a scăzut cu 7%, iar producția industrială cu 3 procente. În schimb, au crescut comerțul AUTO – plus 1… și mai ales Comerțul – plus 7%.  De altfel, consumul a dus la o ușoară creștere economică în perioada ianuarie-martie, spune Sorin Pâslaru, redactor-șef, Ziarul Financiar.

Sorin Pâslaru: „Construcțiile sunt în scădere și nu mai avem motorul acesta”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Pe trimestrul I, problema este că, ați văzut, creșterea, marea creștere de 0,1%, care numai creștere nu e. T1 la T1 anul trecut, construcțiile sunt în scădere și nu mai avem motorul acesta. IT&C-ul, încă n-avem date, dar se pare că și el începe să fie gripat. Motorul consumul… atâta consumul care se vede în datorie și producția industrială în continuă scădere”, a precizat Sorin Pâslaru, redactor-șef, Ziarul Financiar.

Pe de altă parte, exporturile AUTO au crescut de 10 ori de la aderarea României la Uniunea Europeană până acum.

Sunt datele unei analize prezentate de Ziarul Financiar… Cu toate acestea, numărul de angajați din domeniu a rămas cam același- a avut o creștere de 10% în 10 ani.

Analiza cuprinde datele comparate pentru anii 2013-2023.

Sorin Pâslaru: „Avem de 10 ori creșterea exporturilor în industria de autovehicule de la aderarea la Uniunea Europeană”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Regiunea industriei, industria de autovehicule… avem cel mai mare excedent – 4,2 miliarde de euro – numărul de angajați în ultimii 10 ani în industria de autovehicule a crescut cu doar 10%, dar avem o dublare aproape a cifrei de afaceri. Va trebui văzut cum facem să creștem în continuare numărul de angajați, că și acesta e un scop. Încă o dată subliniem: avem de 10 ori creșterea exporturilor în industria de autovehicule de la aderarea la Uniunea Europeană, trecere de la deficit la excedent”, a explicat Sorin Pâslaru.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Legea jocurilor de noroc, supusă modificării. Falsificarea adeverinţei care atestă că o localitate are peste 15.000 de locuitori va fi considerată „faptă penală” și se va pedepsi cu închisoare | AUDIO