Firea: Nu ar fi rău ca persoanele fără simptome sau cu simptome uşoare să poată sta acasă | VIDEO

Primarul general al Capitalei consideră că „nu ar fi rău ca Ministerul Sănătăţii să revizuiască politica epidemiologică în acest moment, astfel încât să se poată permite celor care sunt testaţi pozitiv pentru COVID-19, dar nu au simptome sau prezintă simptome uşoare, să poată sta acasă, în izolare, dacă doresc acest lucru.

„Ne-au sunat foarte mulți bucureșteni și ne-au ne-au spus că ar dori să se testeze, să afle dacă sunt acum infectați cu coronavirusul de tip nou și nu au simptome, dar le este teamă că, dacă rezultatul este unul pozitiv,  vor ajunge la spital, și aum am putea face ca rezultatul testului să fie comunicat doar persoanei testate şi să nu se urmeze procedura legală, şi anume spitalul sau clinica privată să transmită imediat rezultatul, dacă este pozitiv, către DSP, care să facă o anchetă epidemiologică. Poate nu ar fi rău ca Ministerul Sănătăţii să analizeze, împreună cu specialiştii, dacă nu s-ar putea ca şi în ţara noastră să se aplice un model european brevetat cu succes în Germania, de exemplu, ca persoanele pozitive, dar fără simptome sau cu simptome uşoare, pe o declaraţie pe proprie răspundere a sa şi a familiei, să rămână acasă, dacă există posibilitatea”, a declarat Gabriela Firea, duminică, într-o conferinţă la sediul PSD.

Edilul crede că, în acest fel, populaţia ar fi şi mai dornică să se testeze, să afle starea de sănătate şi nu ar mai fi această reticenţă în ideea că dacă testul este pozitiv, automat urmează internarea.

„Aceasta este procedura stabilită în acest moment de către Ministerul Sănătăţii, ea trebuie să fie respectată de către toate autorităţile centrale şi locale şi de către toate persoanele, şi atunci noi nu avem cum să venim cu o hotărâre la nivel local peste o reglementare naţională. Dar având în vedere acest exemplu, şi având în vedere numărul mare de bucureşteni care sună, în ultimele două zile, şi spun că ar vrea să se testeze, dar (…) nu doresc internarea, poate că nu ar fi rău ca Ministerul Sănătăţii să revizuiască politica epidemiologică în acest moment”, a explicat Gabriela Firea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Eu consider că trebuie să procedăm aşa cum s-a întâmplat în întreaga Europă şi să testăm masiv persoanele fără simptome, dar care ar putea să aibă teste pozitive şi să reprezinte vectori de transmitere a coronavirusului de tip nou în comunitate fără să dorească, pot să-şi îmbolnăvească familia, prietenii, colegii de serviciu (…) Am demarat programul Testăm pentru Bucureşti şi vreau să vă spun că în două zile avem 7.768 de bucureşteni care s-au înscris, până în acest, moment în programul nostru de testare”, a spus Firea.

Testele sunt de tip antigen – cele standard, şi nu cele rapide, care au dat erori, sunt realizate în cele 20 de laboratoare şi 9 spitale de stat şi clinici particulare care sunt afiliate programului demarat de Primăria Capitalei şi Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale.

„Practic, primăria prin ASSMB decontează suma de 200 de lei direct către spitalul sau clinica ce va realiza aceste teste. Noi ne dorim ca în scurt timp să se acopere prima etapă de testare, cele 11.000 de persoane, şi să trecem la a doua etapă de testare, care va fi demarată chiar în momentul în care se va încheia prima etapă”, a afirmat spus Firea, în conferinţa de la sediul PSD.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Efortul Consiliilor Judeţene şi primăriilor a fost enorm în această pandemie. Este, de fapt o normalitate, este firesc să ne fi comportat cu toţii aşa, dar cred că şi partea executivă trebuie să răspundă ”prezent” de acum încolo solicitărilor autorităţilor publice locale, indiferent de culoarea politică, pentru că toate sunt acum într-o situaţie foarte dificilă din punct de vedere financiar. (…) Ne-am făcut datoria, dar este şi rândul Executivului în acest moment să asculte doleanţele autorităţilor publice locale şi să rezolve problemele, pentru că acestea nu pot fi rezolvate decât împreună, iar cetățenii sunt cei care suferă”, a adăugat Gabriela Firea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În fine, Gabriela Firea a afirmat că PSD „a dezamăgit de multe ori” publicul care îl susţine şi că ea îşi menţine sprijinul pentru tandemul Marcel Ciolacu – Paul Stănescu pentru conducerea PSD, spunând despre cei doi că sunt „ataşaţi valorilor naţionale, buni români şi oneşti”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS