Confidenţialitate

Finlanda se detașează de Suedia după ce Turcia s-a poziționat ferm împotriva aderării Suediei la NATO | AUDIO

Finlanda se detașează de Suedia, în drumul spre NATO, după ce Turcia s-a pronunțat ferm împotriva aderării acestei țări. Ministrul finlandez de Externe a declarat pentru Reuters că „este nevoie de o pauză înainte de a reveni la discuţiile în trei”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul de Externe al Finlandei, Pekka Haavisto, a declarat că aderarea comună a celor două ţări nordice rămâne prima opţiune, dar în mod evident trebuie evaluată situaţia. El a afirmat totuși că e prea devreme pentru a lua o poziţie clară, dar nu exclude detașarea de Suedia.

Declarațiile vin în contextul în care preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a spus că Suedia nu trebuie să se aştepte la sprijinul ţării sale pentru aderarea la NATO, în urma protestului autorizat de poliția suedeză, lângă ambasada Turciei din Stockholm, când un extremist de dreapta a ars un exemplar din Coran.

Printre altele, ministrul finlandez a spus că este nevoie de o pauză de câteva săptămâni în discuţiile dintre Finlanda, Suedia şi Turcia cu privire la planurile celor două ţări nordice de a se alătura alianţei militare NATO.

Spre deosebire de situația Suediei, Turcia a arătat în ultimele luni că nu are obiecţii semnificative în privința aderării Finlandei la NATO.

Sursa foto: Sutterstock

Citește și: Rusia ar urma să adopte noi măsuri pentru ca oamenii să poată pleca din țară doar cu programare