Confidenţialitate

Financial Times: Autoritățile române au intensificat măsurile împotriva fostei lidere a luptei anticorupție

Autoritățile române au intensificat măsurile luate împotriva fostei lidere a luptei anticorupție, Laura Codruța Kovesi, ceea ce i-ar putea afecta acesteia șansele de preluare a funcției de procuror-șef european, relatează publicația Financial Times.

Publicația notează că aceasta a fost plasată sub control judiciar de către o instituție care se ocupă cu ancheterea judecătorilor și procurorilor, ceea ce înseamnă că deocamdată îi este interzis să plece din țară sau să discute cu presa.

“Restricțiile au fost anunțate după ce Laura Codruța Kovesi a fost interogată de procurori pentru aproximativ șapte ore. La începutul lunii martie, în aceeași zi în care Parlamentul European a nominalizat-o pentru funcția de procuror-șef european, autoritățile române au anunțat că au demarat o a doua investigație privind presupusele infracțiuni comise când aceasta era șefă DNA”, scriu jurnaliștii de la FT.

Cotidianul informează că mișcarea este percepută precum o încercare de a o împiedica pe Kovesi să devină procuror-șef european, adăungânt că Guvernul condus de social-democrați se opune candidaturii acesteia pentru funcție. Vara trecută, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a insistat pentru revocarea ei din funcția de șefă DNA, unde Kovesi a câștigat respect în urma condamnărilor oficialilor de rang înalt. FT notează că printre aceștia se numără și Liviu Dragnea.

Laura Codruța Kovesi este anchetată de o secție controversată. Criticii susțin că noua secție reprezintă doar un instrument pentru influență politică.

Financial Times amintește că aceasta este candidatul preferat al Parlamentului European, în timp ce Consiliul European îl preferă pe candidatul francez, Jean-François Bohnert. Reprezentanții ambelor instituții intenționează să aleagă un candidat până la sfârșitul lunii martie, însă negocierile de miercuri s-au încheiat fără o înțelegere.

Marți, Manfred Weber, liderul Partidului Popular European, a avertizat că acest “caz Kovesi este o dovadă că există probleme în România”.