Filmul „Un etaj mai jos”, de Radu Muntean, în cinematografe

Proiectat în premieră mondială la Festivalul de Film de la Cannes și selecționat la alte două mari evenimente de gen – Toronto și London Film Festival – „Un etaj mai jos” ajunge în cinematografele din România.

<<„Un etaj mai jos” nu este un film polițist dar are, cred eu, un mai mare potențial de tensiune conținută decât oricare din filmele pe care le-am făcut până acum. Nu e un film cu eroi, cu oameni care își depășesc condiția și au curajul unei lupte corp la corp cu conștiința, ci cu oameni alcătuiți, ca noi toți, mai degrabă din slăbiciuni decât din virtuți>>, spune Radu Muntean.

Cineastul și-a dorit să facă acest film „nu pentru a judeca personajele sau a da verdicte, ci pentru a pune în discuție noțiuni care, pentru cei mai mulți dintre noi, sună abstract și pretențios”. „Adevărul, morala sau conștiința sunt în filmul ăsta circumstanțiale, subiecte despre care nu se poate discuta cu adevărat decât dacă faci un curajos pas în spate. Or, asta e tot ce-mi doresc, să scot spectatorul din zona lui de confort”, adaugă Radu Muntean, ajuns la al cincilea lungmetraj din carieră.

3 dintre filmele sale mai vechi au fost selecționate la Festivalul de la Cannes. În 2008, cineastul a fost invitat în Quinzaine des Realisateurs cu filmul „Boogie”, iar în 2010 a revenit în selecția oficială, secțiunea Un Certain Regard, cu „Marți, după Crăciun”.

Pelicula va putea fi văzută în sălile din București, Iași, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Brașov, Brăila, Botoșani, Călărași, Constanța, Craiova, Onești, Oradea, Pitești, Ploiești, Târgu Mureș, Timișoara și Tulcea.

„Un etaj mai jos” a fost achiziționat de distribuitori din Europa, Canada şi America Centrală.