Confidenţialitate

Filmul românesc “Orizont”, din 12 februarie în cinematografe – VIDEO

“Orizont”, cel de-al treilea lungmetraj regizat de Marian Crișan, va rula pe marile ecrane din 12 februarie 2016.

Filmul spune povestea lui Lucian, interpretat de András Hatházi şi a Andrei, rol jucat de Rodica Lazăr – soţ şi soţie, care, încercând să îşi găsească „norocul”, preiau în administrare o cabană pierdută undeva în Munţii Apuseni. Lucrurile par să meargă bine până când Lucian realizează că tot ce se întâmplă pe munte şi la cabană e controlat de Zoli, un cap al mafiei tăierilor ilegale de păduri, interpretat de actorul Bogdan Zsolt.

De asemenea, din distribuție mai fac parte Emilian Oprea, Maria Seleș, Ioan Paraschiv, Valeriu Andriuță sau Elena Purea.

“Cu un scenariu inspirat de nuvela „Moara cu Noroc”, de Ioan Slavici, “Orizont” nu îşi doreşte să fie o ecranizare fidelă a textului, ci o adaptare modernă a intrigii care este adusă în România de azi. Filmul îşi propune, mai degrabă, rediscutarea temelor principale ale nuvelei într-o stilistică diferită de cea din ecranizarea clasică căruia îi aduce un omagiu cinematografic” declară regizorul Marian Crișan. “Filmul e construit pe intriga originală clădind tensiunea în jurul lui Lucian, un tată și un soț care ajunge la extreme pentru a-și proteja familia”, mai adaugă Marian Crișan.

Imaginea este semnată de Oleg Mutu, montajul a fost realizat de Tudor Pojoni, scenografia Simona Pădurețu, iar Alexandra Alma Ungureanu a fost responsabilă de costume.

“Orizont” s-a bucurat de cronici pozitive în publicații internaționale importante, după ce la sfârșitul anului trecut a avut premiera mondială la Tallinn Black Nights Film Festival, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice la nivel mondial.

Sub un titlu care face trimitere, în glumă, la “Sunetul muzicii” (“The hills are alive with the sound of murder”), Hollywood Reporter scrie că dilemele morale din “Orizont” aduc aminte mai degrabă de filmul noir decît de cel de groază, “chiar dacă decorurile te trimit inițial cu gândul la forțele supranaturale din <<The Shining>>”.

“Starea de spirit – angoasa – e în mod evident <<împrumutată>> din filmele lui Hitchcock, Polanski și Haneke”, consideră publicația americană.

“Thrillerul lui Crișan”, continuă Hollywood Reporter, “începe ca un film de groază și se încheie într-o notă apropiată de cea a western-urilor moderne. Unde mai pui că arată minunat, grație culorilor șterse, crepusculare pe care directorul de imagine Oleg Mutu, una dintre figurile-cheie ale Noului Val Românesc, le folosește asemenea unui pictor.”

 “Orizont” este produs de Solar Indie Juction, Mandragora Movies și Rova Film cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Producători sunt Viorel Sergovici, Bobby Păunescu, Mihai Dorobanţu şi Marian Crişan.

https://www.youtube.com/watch?v=YN8O-Rq-xwU