Confidenţialitate

Filmul “Moromeții”, proiectat la Universitatea din Strasbourg – VIDEO

Filmul “Moromeții”, lansat în 1987, în regia lui Stere Gulea, va fi proiectat, joi, la Universitatea din Strasbourg, anunță Institutul Cultural Român Bruxelles.

Evenimentul, organizat de ICR Bruxelles, Departamentul de limba română și Asociația Studenților Români din Strasbourg (ADERS), se desfășoară în cadrul Săptămânilor filmului românesc de la Strasbourg, găzduite de cinematograful Odyssee în perioada 13 ianuarie — 16 februarie.

Programul cuprinde șase filme din România și din Republica Moldova, printre care două ecranizări după romanele lui Marin Preda: ”Moromeții” și ”Cel mai iubit dintre pământeni”, lansat în 1993, în regia lui Șerban Marinescu.

Lungmetrajul alb-negru ”Moromeții”, adaptat după primul volum al romanului omonim al scriitorului Marin Preda, constituie un reper pentru istoria cinematografiei românești, într-o perioadă în care creația artistică era sufocată de cerințele propagandistice.

În distribuţia filmului se regăsesc cei mai importanți actori ai epocii: Victor Rebengiuc în rolul principal Ilie Moromete, Luminiţa Gheorghiu în rolul Catrinei Moromete, Gina PatrichiMitică Popescu sau Dorel Vişan.

La 30 de ani după lansarea filmului și la 60 de ani de la apariția ediției princeps a cărții lui Marin Preda, regizorul Stere Gulea a anunțat că a scris un scenariu care va sta la baza unei noi ecranizări “Moromeții 2”.

Născut pe 2 august 1943, Stere Gulea este regizor, scenarist și critic de film. Gulea a debutat în 1970 cu filmul ‘‘Apa ca un bivol negru” şi are în palmares numeroase filme, scenarii și premii. Este recunoscut pentru exigența și rigoarea sa. După căderea regimului comunist, a fost o figură marcantă pe scena social-politică românească.