Confidenţialitate

Filipine: Vulcanul Bulusan a intrat în erupţie | VIDEO

Un vulcan a emis un nor imens de cenuşă în estul statului Filipine, duminică, determinând evacuări ale satelor apropiate.

Autorităţile locale i-au avertizat pe rezidenţi în legătură cu riscul de producere a unor noi erupţii, relatează Agerpres, citând AFP.

Erupţia explozivă a vulcanului Bulusan, situat în provincia rurală Sorsogon, a durat aproximativ 17 minute şi a trimis în atmosferă un o coloană gri care a avut o înălţime de cel puţin un kilometru, potrivit Institutului filipinez de vulcanologie şi seismologie.

În urma erupţiei, autorităţile din Filipine au ridicat nivelul de alertă la nivelul 1 din 5.

Un strat de cenuşă s-a depus în două sate din provincia Sorsogon, situate la circa 500 de kilometri sud de capitala ţării, Manila, însă nicio persoană rănită nu a fost confirmată pentru moment.

Conducerea Aeroportului din Manila a anunţat că nicio cursă nu a fost afectată până în prezent, însă piloţii de aeronave au fost avertizaţi să nu se apropie de zona de erupţie.

Autorităţile filipineze le-au reamintit localnicilor interdicţia de a pătrunde pe o rază de 4 kilometri în jurul vulcanului şi le-au sfătuit pe persoanele care locuiesc în proximitatea acestuia să rămână prudente ‘din cauza unor posibilităţi crescute de erupţii freatice bruşte şi periculoase’.

Locuitorii din văile apropiate au fost rugaţi să rămână şi ei vigilenţi în faţa riscului de producere a unor scurgeri de noroi în cazul unor ploi abundente.

Vulcanul Bulusan a fost destul de activ în ultimii ani şi a avut 12 erupţii similare înregistrate în perioada 2016-2017.

Filipine se află în ‘Cercul de Foc al Pacificului’, o zonă deosebit de activă pe plan seismic, în care se află peste 20 de vulcani activi.