Confidenţialitate

Filipine: Capitala Manila se pregăteşte pentru furtuna Nalgae

Manila şi oraşele situate în apropiere se pregătesc sâmbătă pentru furtuna tropicală Nalgae, care a provocat moartea a 45 de persoane, în special în urma alunecărilor de teren din provinciile din sudul Filipine, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Agenţia pentru gestionarea dezastrelor din ţara din Asia de Sud-Est a revizuit în scădere bilanţul deceselor la 45 de la 72, după verificarea rapoartelor primite de la personalul local, inclusiv de la echipele de salvatori care caută 18 persoane date dispărute.

Locuitorii din zona de coastă a capitalei Manila au fost evacuaţi, iar cursurile şcolare de la toate nivelurile au fost suspendate, conform municipalităţii.

Primarul din Manila, Honey Lacuna-Pangan, a dispus închiderea cimitirele oraşului care, potrivit estimărilor, urmau să fie vizitate de milioane de persoane pe durata weekendului prelungit şi mai ales sâmbătă, cu ocazia Zilei tuturor sfinţilor.

Furtuna tropicală, însoţită de vânturi maxime susţinute de 95 km/h şi rafale de până la 130 km/h, a atins zona de uscat de mai multe ori, sâmbătă, în estul Filipine.

Agenţia de meteorologie a avertizat, în cea mai recentă informare emisă, asupra inundaţiilor extinse şi a alunecărilor de teren cauzate de ploile torenţiale din regiunea capitalei şi provinciile din apropiere, aduse de furtuna Nalgae, care va străbate insula principală Luzon şi se va îndrepta spre Marea Chinei de Sud.

Companiile aeriene au anulat 116 zboruri interne şi internaţionale către şi dinspre Filipine. Aproape 7.500 de pasageri, 107 nave, şoferi şi membri ai personalului au rămas blocaţi în porturi, a indicat paza de coastă.

Agenţiile guvernamentale au oferit asistenţă şi pachete cu alimente familiilor afectate, a declarat preşedintele Ferdinand Marcos Jr pe Twitter.

Personalul pazei de coastă a evacuat locuitorii afectaţi de inundaţii prin apa care a ajuns până la nivelul pieptului, iar în provincia Leyte salvatorii au folosit un scaun de plastic şi un frigider vechi pentru a transporta copii şi bătrâni, conform fotografiilor distribuite de agenţia pentru situaţii de urgenţă.

Cea mai mare parte a deceselor au fost raportate în provincia sudică Magindanao.

“Nu excludem posibilitatea de a exista mai multe victime”, a declarat la postul de radio DZMM Cyrus Torrena, administratorul provincial din Maguindanao. “Dar ne rugăm (ca bilanţul) să nu crească semnificativ”, a adăugat el.

Filipine înregistrează, în medie, 20 de furtuni tropicale pe an. În decembrie, taifunul Rai, de categoria 5, a devastat provinciile centrale, lăsând în urmă 407 morţi şi peste 1.100 de răniţi.