Confidenţialitate

FiecareVot: Campania de acreditare a observatorilor electorali continuă până pe 19 mai

Organizațiile membre ale Coaliției FiecareVot vor acredita observatori pentru ziua alegerilor, vor monitoriza procesul electoral și vor acorda asistență alegătorilor, prin intermediul unui call center și prin platforma www.votcorect.ro.

Observatorii vor monitoriza atât procedurile pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru referendum.

Platforma  oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de alegeri și referendum și sfaturi privind sesizări legate de încălcarea legislației. De asemenea, vom asigura asistență în ziua alegerilor tuturor celor interesați prin intermediul call center 0800 080 200 (gratuit, pentru România) și +40212 039 020 (cu tarif normal, pentru străinătate).

Înscrierile pentru observatori se fac până pe 19 mai pe Fiecarevot.ro, platformă dezvoltată voluntar de către Geeks for Democracy.

Recrutarea şi validarea observatorilor, acreditarea, organizarea sesiunilor de training online şi offline, coordonarea echipelor de observatori și susţinerea activităţii acestora în ziua alegerilor, precum şi raportarea concluziilor se realizează de peste 10 organizații nonguvernamentale și civice active la nivel național: Expert Forum, Funky Citizens, Observatorul Electoral, Centrul pentru Resurse Civice, Forum Apulum, Civica, GHEPart.

Observarea alegerilor vizează exclusiv integritatea procesului electoral, de aceea, observatorii trebuie să fie fără excepție imparțiali, să nu facă parte din partide politice și să nu se implice în campania electorală. Fiecare observator va semna o declarație pe proprie răspundere în acest sens.

Toți observatorii independenți încep activitatea din ziua alegerilor la 06:30 dimineața, odată cu deschiderea secțiilor de votare și o încheie după ora 21:00, odată cu terminarea numărării voturilor și finalizării proceselor verbale. În ziua scrutinului, fiecare observator va completa fişe de observare sau va putea utiliza aplicația de monitorizare realizata de Code4Romania și va fi în legătură continuă cu echipa FiecareVot. Pe baza acestor informații, vom publica un raport cu scopul de îmbunătăți modul de organizare a alegerilor.