Confidenţialitate

Fidel Castro și România

Fidel Castro a vizitat România în mai 1972, pe când era prim-secretar al partidului comunist cubanez și se afla într-un turneu mondial. A văzut atunci Bucureștiul și câteva obiective din Ploiești, dar a refuzat ideile de afaceri propuse de Nicolae Ceaușescu.

Un an mai târziu, pe 29 august 1973, cuplul prezidențial românesc, a făcut – la rândul său – o vizită istorică la Havana.

Vizita a început însă cu o gafă diplomatică. Pe aeroportul “Jose Marti”, Castro a întârziat 45 de minute, iar Ceaușescu a fost obligat să-l aștepte, alături de întreaga delegație venită tocmai de la București.

Delegaţia română era formată din aproape 200 de persoane: miniştri împreună cu soţiile, membri ai CC al PCR, deputați din Marea Adunare Naţională şi jurnalişti.

Fidel Castro i-a plimbat pe oaspeții români prin cartierul muncitoresc Alamar din Havana, cu blocuri construite după model sovietic, dar i-a dus și la fosta cazarmă Moncada, simbolul revoluței comuniste, prin a cărei cucerire se instalase la putere Fidel Castro.

Așa a început, în anul 1973, lunga prietenie și fraternitate dintre doi lideri comuniști, Castro și Ceaușescu, neîntreruptă până în anul 1989.

ceausescu-si-fidel-castro

De altfel, una dintre ipotezele legate de sfârșitul lui Ceaușescu era că el trebuia să se salveze refugiindu-se în Cuba lui Castro, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Fidel Castro este unul dintre cei mai controversați lideri, iar politica dusă de el atât de aproape de Statele Unite ale Americii a fost urmărită îndeaproape de administrația de la Washington. De-altfel, relațiile diplomatice dintre cele două țări au fost reluate anul trecut, după 54 de ani.

Fidel Castro rămâne în istorie ca unul dintre cei mai „vânați” oameni: a fost vizat de numeroase atentate – toate au eșuat.

fidel-castro-si-ceausescu

Trupul neînsuflețit al lui Fidel Castro, liderul revoluționar cubanez decedat vineri seară la Havana, la vârsta de 90 de ani, va fi incinerat astăzi – după cum a anunțat fratele său, actualul președinte, Raul Castro. Părintele revoluției cubaneze a condus țara aproape jumătate de secol, până în 2008, când a cedat puterea fratelui său.

castro-in-romania

Fidel Castro sau El lider Maximo – așa cum i se spunea – a fost văzut pentru ultima oară în public în luna aprilie a acestui an, când a ținut un discurs în ultima zi a Congresului Partidului Comunist.

El a spus că ideile comuniste sunt încă valabile și că poporul cubanez va fi victorios.