Festivalul Naţional de Teatru Independent, la București

Ajuns la a 5-a ediţie, Festivalul Naţional de Teatru Independent se desfășoară în perioada 9 – 12 noiembrie la Bucureşti, urmând să prezinte publicului de toate vârstele o ofertă variată de spectacole, inclusiv premiere absolute, show-uri muzicale şi producţii multimedia.

În cele patru zile de festival, iubitorii de teatru sunt invitaţi să participe la 24 de reprezentaţii, programate în opt spaţii partenere – spaţii artistice independente din Bucureşti, informează organizatorii.

„Nopţile barbare”, spectacolul regizat de Ingrid Bonţa, va fi prezentat în premieră absolută în cadrul festivalului, pe 11 noiembrie, de la ora 20.00, la Teatrul Coquette. Actorii Ruxandra Bălaşu şi Ovidiu Uşvat îi vor interpreta pe tiranul Rege Şahriar şi pe Şeherezada, construind universul celor ,,1001 de nopţi’’.

Pentru prima dată în Bucureşti, iubitorii de teatru vor putea urmări „Mioriţa”, o alegorie jucată şi cântată de Auăleu (Timişoara), „Două ore” – performance-ul cu elemente de video-mapping în care viaţa devine un joc contracronometru şi „Trenul cu două locomotive”, producţie a teatrului BIS Sibiu ce împleteşte muzica live cu poeziile lui Iustin Panţa.

Tot în cadrul ediţiei cu numărul cinci, FNTi lansează şi „O zi – un spectacol”, workshop-ul la care sunt invitaţi să se înscrie actori, regizori şi dramaturgi care au libertatea şi curajul să construiască un spectacol în 24 de ore.

Anul acesta, FNTi stă sub semnul prieteniei. Organizat pentru prima dată sub umbrela Asociaţiei Teatrelor Independente – organismul reprezentativ înfiinţat în cadrul ediţiei trecute, în prezenţa Ministrului Culturii de la acea vreme, Corina Şuteu – festivalul reprezintă un punct de întâlnire al companiilor private de teatru din ţară.

Nu mai puţin de 12 teatre independente din România vor participa şi în acest an la evenimentele dedicate elaborării şi implementării unei strategii comune pentru dezvoltarea acestui sector cultural.  Godot Cafe-Teatru, Unteatru, Arte dell’Anima, Teatrul Luni de la Green Hours, Apollo111, Point, Teatrul de Artă Bucureşti, Teatrul Coquette, Teatrul Fix Iaşi, Auăleu, Teatrul Bis Sibiu şi Social Act Galaţi vor lua parte la mesele rotunde şi la întâlnirile cu reprezentaţi ai Statului.

Tot în cadrul evenimentului, directorii teatrelor independente prezente la festival îl vor cunoaşte pe Stephan Behrmann, dramaturg german şi Manager General al Asociaţiei Artelor Performative Independente, invitat special la ediţia cu numărul cinci. Acesta va fi prezent la o discuţie de lucru şi va împărtăşi din experienţa sa cu asociaţiile europene de succes, reprezentanţilor companiilor private de teatru.

„Este al doilea an consecutiv în care FNTi se organizează în totalitate din fonduri proprii. Evenimentul reuşeşte să se auto-susţină datorită publicului, care în ultimii ani a devenit din ce în ce mai interesat de spectacolele independente. Tot datorită spectatorilor noştri, calitatea producţiilor creşte de la an la an, în pofida faptului că multe dintre ele sunt realizate cu resurse minime. Există o relaţie de interdependenţă între artişti şi spectatori, iar FNTi5 celebrează această prietenie’’, a spus George Remeş, directorul festivalului.

Festivalul Naţional de Teatru Independent este principalul promotor al mişcării independente autohtone, promovând performanţa şi încurajând noile generaţii de actori.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS