Confidenţialitate

Festivalul Internațional George Enescu 2021: O durată record de 4 săptămâni

Festivalul Internațional George Enescu 2021 este programat să aibă loc între 28 august și 26 septembrie 2021, cu un program artistic excepțional, susținut de 4700 de artiști străini și români, pe o durată record de 4 săptămâni, dar și cu măsuri care să reducă riscurile de sănătate pentru spectatori, artiști, organizatori și jurnaliști, au transmis organizatorii.

Festivalul Enescu 2021 va celebra 140 de ani de la nașterea lui George Enescu și de aceea va oferi publicului cel mai amplu program de lucrări enesciene din istoria sa, interpretate de artiști și orchestre internaționale – 42, incluzând aici și cele cinci simfonii. Va fi în egală măsură o ediție jubiliară, deoarece Festivalul ajunge în acest an la cea de-a 25-a ediție.

„Prin tema de comunicare din acest an, precum și prin modul în care încearcă să înfrunte pandemia, Festivalul Enescu va pune în lumină secretul care l-a făcut posibil în cei 63 de ani de existență, uneori în condiții extraordinar de grele:  implicarea organizațiilor, a instituțiilor și a oamenilor – artiști, spectatori, specialiști – care apreciază și iubesc muzica clasică, muzica lui George Enescu și proiectul Festivalului Enescu în sine.

De aceea, la cea de-a 25 a ediție a sa, Festivalul Enescu va arăta cum se construiește „o istorie din iubire”. Iar pandemia ne forțează mai mult ca niciodată să strângem rândurile, să găsim soluții și să ne adaptăm, în loc să închidem porțile celui mai important eveniment cultural internațional pe care îl organizează România”, a declarat presei Oana Marinescu, Directorul de Comunicare al Festivalului Enescu.

“Muzica nu ne servește doar ca divertisment, ca hrană pentru suflet, ci servește și ca un comunicator foarte important între oameni, așa că în aceste vremuri dificile ale pandemiei, lumea are nevoie de frumusețe, de muzică, de cultură.

Lumea are, prin aceasta, nevoie de Festivalul Enescu. Avem nevoie de public, de artiști și de sprijinul autorităților și al tuturor sponsorilor. Vă îndemn să considerați importanța acestui Festival, în special anul acesta, atât din perspectiva istoriei sale ilustre, cât mai ales din perspectiva viitorului culturii în această lume.

Pandemia nu va dura pentru totdeauna. Odată ce ne vom afla în lumea post-Corona, vom simți și mai mult nevoia de hrană culturală pentru inimile, mințile și sufletele noastre. Prin urmare, vă rugăm să faceți tot posibilul, așa cum și noi facem tot ce este necesar și posibil de partea noastră, pentru a face acest Festival o realitate, pentru a-l face la fel de colorat și de divers pe cât l-am anunțat,” a subliniat Vladimir Jurowski, Director Artistic al Festivalului, în mesajul său.

Spre deosebire de celelalte ediții, Festivalul Enescu 2021 va trece printr-o serie de transformări și adaptări, pentru a face față provocărilor pandemiei. În primul rând, cele 66 de concerte sunt organizate în patru serii:

Organizatorii au renunțat la Seria Concertelor de la Miezul Nopții, care se desfășura tradițional tot la Ateneul Român, începând cu orele 22.30, pentru a reduce aglomerația în acest spațiu și pentru a permite aerisirea și igienizarea adecvată între concerte și repetiții.

Din motive de pandemie este posibil ca programul să sufere unele modificări până în septembrie. Din acest motiv, organizatorii îi roagă pe iubitorii muzicii să înțeleagă că astfel de schimbări vor fi generate doar de situații speciale sau de urgență, în condițiile incertitudinii pandemiei.

De asemenea, deși organizatorii, în colaborare cu toate instituțiile abilitate, colaborează pentru a găsi cele mai bune condiții de organizare a concertelor în sală fără să fie puse în pericol viața și sănătatea participanților și a artiștilor, incertitudinile legate de situația epidemiologică fac ca modul concret în care se va desfășura Festivalul să fie anunțat ulterior, cel mai probabil în luna mai 2021, iar vânzarea de bilete și abonamente este programată să înceapă în luna iunie 2021.

Numărul de locuri în sălile de concerte va fi mai redus, tot din motive de siguranță sanitară. Pentru achiziționarea de abonamente, va fi organizată o loterie, conform procedurilor internaționale, care să asigure echitate în distribuirea acestora.

Pe lângă concertele în sală, Festivalul Enescu 2021 va oferi acces la concertele sale și în varianta online, pentru publicul din întreaga lume, în sistem pay-per-view. Este prima oară când Festivalul recurge la acest sistem. Fondurile strânse vor fi folosite pentru a acoperi cheltuieli de organizare și drepturile de proprietate intelectuală ale artiștilor.

Biletele și abonamentele vor fi puse în vânzare în luna iunie, prin www.festivalenescu.ro și www.eventim.ro.