Confidenţialitate

Festivalul Internațional de film Transilvania – premiera peliculei „Moromeții 3”. Lungmetrajul nu se bazează pe romanele lui Marin Preda | AUDIO

Filmul Morometii 3 a avut premiera, pe 21 iunie, la Festivalul International de film Transilvania.

Lungmetrajul este ultima parte din trilogia regizată de Stere Gulea si spre deosebire de primele două părti, nu se bazează pe romanele lui Marin Preda, ci are un scenariu original.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit scenariului scris de Stere Gulea, acțiunea filmului „Moromeții 3” se petrece în 1954.

Scriitorul Niculae Moromete, care-l întruchipează în fapt pe Marin Preda, este trimis de partid în câteva sate din sudul României pentru a răspândi ideologia colectivizării.

Stere Gulea – “Este o imagine care acoperă comportarea și atitudinea lui Marin Preda în epocă, în situațîi politice.”

Curând, Niculae Moromete, căruia îi da viață actorul Alex Călin, ajunge să se zbată între propriile sale convingeri și virajele ideologice din epocă.

Alex Călin – “Pe mine m-a interest mai degrabă să văd cum pot să compar lucrurile prin care trece el cu lucruri care mi s-au întâmplat și mie: frică, ce fel de frică e?”

Nici pe plan personal lucrurile nu sunt clare pentru Niculae, este chinuit de iubirea nebună pentru Vera, o femeie măritată, interpretată de Olimpia Melinte.

Dialog film – “Uiți că sunt măritată. Dezmarita-te! Și când o să te saturi de mine? Vera, n-o să te iubească nimeni cum te iubesc eu!”

Idila dintre cei doi este inspirată de povestea de dragoste dintre scriitorul Marin Preda și poeta Nina Casian.

Olimpia Melinte – “I-am citit jurnalele Ninei, am văzut documentarul care a fost făcut, m-am uitat la toate interviurile, la toate poeziile pe care le recită, la felul în care vorbea atunci când se află printre bărbați, de exemplu și cum i se schimbă și vocea și atitudinea.”

Tinerii care au participat la proiecția care a avut loc în Piața Unirii din Cluj-Napoca, au fost bucuroși să descopere atmosfera anilor 50.

Spectator – “Mi-a plăcut cum au reușit să pună în scenă frământările vremii și problemele țăranilor”

Moromeții 3 urmează să fie lansat în cinematografe la mijlocul lunii noiembrie.

SURSA FOTO: Viorica Ștefan