Festivalul George Enescu: Zubin Mehta va fi Preşedintele Onorific al ediției din 2017

Zubin Mehta, unul dintre cei mai aclamaţi dirijori ai lumii, a anunțat astăzi că a acceptat invitația de a fi Președintele Onorific al Festivalului Internațional George Enescu pentru ediția din 2017.

”De abia aștept să revin în România, aveți cel mai frumos Festival din lume și cel mai minunat public. Fiecare muzician se simte atât de bine aici când se uită în sală și vede zâmbetele oamenilor. Muzicienii români sunt de calitate și trebuie să le mulţumim organizatorilorFestivalului. Am acceptat această propunere pentru că era o ofertă de nerefuzat”, a declarat Zubin Mehta, în vârstă de 79 de ani.

Zubin Mehta este din 1981 director muzical pe viață al Orchestrei Filarmonicii din Israel, a fost primul dirijor care i-a adus împreună pe aceeaşi scenă pe cei mai mari trei tenori ai lumii: Luciano Pavarotti, Placido Domingo şi Jose Carreras, într-un concert care a rămas unul dintre cele mai bine vândute ale tuturor timpurilor. Zubin Mehta a fost alături de Festivalul Internaţional George Enescu încă de la ediţia din 1964. În anul 1995, în prima sa participare la o ediție post-decembristă a Festivalului Enescu, Zubin Mehta a dirijat pe scena Sălii Alexandru Ioan Cuza, la Casa Poporului. A revenit în repetate rânduri în cadrul Festivalului Enescu, declarând că iubeşte Festivalul şi publicul român.

Zubin Mehta s-a apropiat de muzică la 6-7 ani, când a învaţat de la tatăl său, dirijorul Mehli Mehta, cum să citească o partitură. Dragostea pentru notele muzicale a venit instant. La vârsta de 16 ani, provocat de tatăl său, Zubin Mehta a avut ocazia să conducă o repetiţie a Orchestrei Simfonice din Bombay. La începutul anului 2015, maestrul Zubin Mehta a dirijat probabil cel mai cunoscut eveniment de muzică clasică din lume – Concertul de Anul Nou de la Viena.

Luni seara, Zubin Mehta a ales să dirijeze stând jos, pe un scaun, decât să fie absent de la concertele programate în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu 2015. Zubin Mehta a suferit recent o intervenţie chirurgicală la genunchi, în urma căreia medicii i-au impus mai multe restricţii.

Aproximativ 2.500 de artiști străini și 500 de artiști români sunt prezenţi la Festivalul George Enescu 2015, cel mai mare eveniment cultural internațional organizat de România și cel mai puternic promotor al creației și valorilor marelui compozitor român, intrat în patrimoniul mondial, George Enescu. Vor avea loc peste 70 de concerte în săli, precum şi multe alte evenimente în aer liber, timp de 22 de zile.

FOTO: Andrei Gîndac / Festivalul Internaţional George Enescu 2015