Confidenţialitate

Festivalul de Proză Contemporană: Liviu G. Stan, despre literatura preferată a românilor | VIDEO

De astăzi a debutat online Festivalul de Proză Contemporană, care se derulează până duminică pe site-ul litera.ro/festival.

Pe parcursul ultimului an, în colecția dedicată prozei contemporane au apărut 15 volume – romane consistente, variate stilistic și tematic. Multe sunt cărți cu miză morală și stil insolit, propunând subiecte de actualitate. Altele abordează registrul fantastic și o viziune avangardistă.

De la periferia bucureșteană a lui Aldulescu la universul miraculos al roșcovilor Doinei Ruști, până la proza „pulp”, creată de Liviu G. Stan, ori la expresionismul lui Radu Găvan, colecția s-a îmbogățit aproape lunar prin scrieri de debut sau prin volume insolite ale unor scriitori consacrați. Proza lui Allex Trușcă aduce un tip particular de fantastic urban, completat de proza suprarealistă a lui Tudor Runcanu, în timp ce Cristi Nedelcu, Mihail Victus, Alexandra Niculescu, adepți ai realismului, sunt preocupați de impactul social asupra complexelor psihologice. Se adaugă aici și romane noi, ale unor scriitori bine cunoscuți, precum Dan Stanca și  Radu Aldulescu.

În mai puțin de un an, colecția și-a creat o identitate proprie prin titluri de referință. Printre autorii contemporani care se remarcă în această colecție este Liviu G. Stan, prozator și jurnalist care a publicat romanele ”Sânge de pasăre pe haine” (2014), ”Casele vor uita” (2016), ”Filip Manakis: o poveste europeană” (2019). Cea mai recentă carte a sa este ”Salamandre”. Traficanți de organe, o stație spațială, un experiment social în cartierul Cotroceni și o femeie care își pierde mințile în cea mai lungă noapte din viața ei. Patru personaje, patru întâmplări stranii.

Cu ocazia Festivalului de Proză Contemporană, la Europa FM am căutat să aflăm mai multe despre universul imaginat în cărțile sale de Liviu G. Stan, într-un dialog purtat cu Toader Păun:

Festivalul de Proză Contemporană este un eveniment susținut de Europa FM.