Festivalul de la Cannes, intre criza si stralucire

Festivalul de Film de la Cannes se deschide miercuri

Anul acesta, în competiţia de la Cannes sunt şase filme franceze, unul italian şi unul olandez, însă lipsesc ţări care de obicei erau bine reprezentate, precum Spania. Aici, subvenţiile din cinematografie au scăzut de la 123 de milioane de euro în 2010 la 55 de milioane în 2013.

O altă ţară afectată este Italia, unde, Guvernul a redus cu 4 milioane de euro fondurile pentru 2013, până la 72 de milioane de euro.

În Franța, Centrul Naţional al Cinematografiei a trebuit să facă reduceri, returnând statului, anul trecut, o sumă de 150 de milioane de euro.

Cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se desfăşoară în perioada 15-26 mai, interval în care vor fi proiectate 70 de lungmetraje, din care 20 în competiţie. Bugetul ediției 2013 se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro, din care 50% provin din fonduri publice.

Juriul festivalului va fi prezidat de regizorul Steven Spielberg, care-i va avea alături pe actorii Nicole Kidman, Leonardo DiCaprio şi Robert Redford. Cineastul român Cristian Mungiu face parte din juriul competiţiei oficiale.