Confidenţialitate

Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov

Prima zi a festivalului, aflat la a X-a ediţie, s-a încheiat vineri seara în Cetatea Râşnov cu un concert al trupei Unda şi proiecţia filmului “Moartea lui Stalin”, o coproducţie Franţa-Marea Britanie-Belgia-Canada în regia lui Armando Iannucci.

Ediţia aniversară a Festivalului de Film şi Istorii Râşnov se desfăşoară în perioada 20-29 iulie şi cuprinde filme cu proiecţie unică, dintre care opt avanpremiere, dezbateri, concerte, expoziţii, un târg de carte, o Şcoală de Vară pentru studenţi şi liceeni şi, în premieră, o piesă de teatru şi o competiţie de filme documentare, notează Agerpres.

“Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov înseamnă peste 40 de filme invitate, 16 concerte, multe dezbateri, pentru că de fapt aici vrem să ajungem, să fie un loc în care ideile sunt puse în valoare, expoziţii, cărţi, şi, de anul acesta, înseamnă teatru. Aici e interesant fiindcă la fiecare ediţie încercăm să aducem ceva nou şi de trei ani ne-am tot gândit, am plănuit, şi de anul acesta avem o secţiune competitivă de filme documentare”, a declarat coordonatorul festivalului, Mihai Dragomir.

La ediţia din acest an vor fi prezenţi peste 60 de invitaţi, care vor participa la dezbateri.

În competiţia de filme documentare vor concura opt producţii din Belgia, Italia, Spania, Israel, Polonia, Bulgaria, Porto Rico şi România.

În premieră, în seara primei duminici a FFIR, în Grădina Cetăţii Râşnov va avea loc o proiecţie specială a filmului “Reconstituirea”, un omagiu adus regizorului Lucian Pintilie. La eveniment sunt invitaţi actorii Ileana Popovici, George Mihăiţă şi Vladimir Găitan, protagoniştii peliculei realizate în urmă cu 50 de ani.

De asemenea, tot într-o proiecţie specială, la 50 de ani de la premieră, va fi proiectat şi filmul “Columna”, o coproducţie România – Republica Democrată Germană, în regia lui Mircea Drăgan.

În festival vor mai putea fi văzute şi “Dunkirk” – coproducţie Marea Britanie, Olanda, Franţa, SUA în regia lui Christopher Nolan, “Detroit” (SUA) – regia Kathyn Bigelow, “Un pas în urma serafimilor” (România) – regia Daniel Sandu.

Pe toată perioada festivalului, în Piaţa Unirii din Râşnov este prezentată expoziţia “Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei şi artei populare româneşti”.

Din festival nu vor lipsi ateliere interactive, o instalaţie interactivă “Povestea unui steag tricolor – 2018” şi lansarea cărţii “Povestea unui steag tricolor – 1918”, evenimente cuprinse în proiectul “Vacanţa altfel” care se desfăşoară în perioada iulie – august în Grădina Cetăţii Râşnov.