Festivalul care reunește sașii plecați din Transilvania

În aceste zile are loc a treia ediție a Festivalului Haferland, unul dintre cele mai mari festivaluri culturale săsești din Transilvania. Are loc în 5 sate: Fișer, Viscri, Criț, Roadeș și Meșendorf , toate din județul Brașov. Numele crit 1festivalului, care vrea să atragă atenția asupra satelor săsești și să atragă turiștii, vine de la fosta denumire a zonei – Haferland sau Țara Ovăzului. Festivalul ține până luni, inclusiv.   La Criţ ajungi dacă, în drumul dinspre Rupea şi Sighişoara, faci la stânga, atras de adunătura de acoperişuri ţuguiate, şi de turla bisericii care se vede de departe, din orice direcţie vii. Numele satului – Criţ – vine de Kreuz, care în germană înseamnă „cruce“. Ca aproape toate bisericile evanghelice din zonă, şi cea de la Criţ are un turn semeţ, iar în vârful lui un cocoş de tablă, care se învârte după cum e vremea. Tot pe turn, un cuib, vechi de 75 de ani, în care berzele continuă să vină an de an.

Criț este doar unul din satele săsești asupra căruia vrea să atragă atenția festivalul Haferland. Festivalul reunește familiile de sași plecate în Germania după 1990 și își propune să sprijine conservarea și restaurarea moștenirii culturale a sașilor, dar și promovarea turistică a zonei. E o ocazie – spun organizatorii – ca sașii plecați în Germania să vadă cum s-a dezvoltat zona.

Duminică, la Roadeș, Fundația Tabaluga a cântărețului Peter Maffay, născut la Brașov, va face o prezentare a proiectelor realizate în localitate, și anume casa pentru copii traumatizați, și renovarea a cinci case săsești. Una este destinată medicului din localitate, o casă de oaspeți, o casă unde se prepară suc de mere natural, iar în altele două sunt ateliere de tâmplărie. Cei prezenți vor fi serviți cu prăjituri și vor asculta muzică la diverse instrumente și muzică de orgă. Luni, ultima zi a festivalului va fi dedicată localității Meșendorf, unde va fi organizată o vizită la Biserica Fortificată recent renovată, și la ferma de bivoli.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS