Confidenţialitate

Festivalul Bucureştii lui Caragiale, din 28 august, în Parcul Cişmigiu

În perioada 28 august – 3 septembrie, în Parcul Cişmigiu din Capitală, sunt programate spectacole de teatre, concerte, expoziţii, ateliere, demonstraţii şi activităţi pentru copii în cadrul celei de-a VI-a ediţii a festivalului Bucureştii lui Caragiale.

Peste 300 de artişti vor susţine, timp de 7 zile, 14 spectacole de teatru, 9 concerte, 25 de ateliere, două expoziţii de fotografii şi maşini de epocă, demonstraţii şi activităţi pentru copii. Evenimentele vor avea loc pe cele două scene amplasate pe peluzele din zona Platanului (între Intrarea Rigas şi Piaţa Walter Mărăcineanu) şi în spaţiile aflate în imediata vecinătate a acestora.

Evenimentul, organizat de Teatrul Ion Creangă, reduce sub lumina reflectoarelor operele lui I.L. Caragiale, reputat cronicar de caractere şi moravuri, potrivit organizatorilor.

Vor fi prezenţi actori de la Teatrul Masca (“Nastasia” – 28 august, ora 20.30, Scena mare), Teatrul Evreiesc de Stat (“Mic şi-al dracu'”, 28 august, ora 18.30, Scena mică), Teatrul Mignon (“Moftul român”, 29 august, ora 18.00, Scena mică), Teatrul de Nord – Satu Mare (“D’ale carnavalului”, 29 august, ora 19.00, Scena mare), Teatrul Arte dell’Anima (“O noapte furtunoasă”, 30 august, ora 20.00, Scena mare), Teatrul Tony Bulandra – Târgovişte (“Mofturile lui Nenea Iancu”, 31 august, ora 20.00, Scena mare) şi Compania Ţais – Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca (“Grand Hotel Caragiale”, 1 septembrie, ora 21.00, Scena mare).

În ultima seară a festivalului, Horaţiu Mălăele va susţine, de la ora 20.00, pe Scena mare, recitalul-eveniment “Sunt un orb”, un spectacol de gală care desluşeşte cu naturaleţe şi geniu comic operele unor autori diferiţi ca stil sau gândire.

Scena mică a Festivalului va găzdui, de miercuri până duminică, concerte susţinute de Maria Răducanu, Adrian Naidin, Marius Mihalache şi Irina Sârbu, însoţiţi de banduri. Repertoriul de folclor românesc, şansonete şi improvizaţie de jazz este completat de un concert inedit, susţinut de Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul”, unitate emblematică a Armatei Române.

Tot la Scena mică din Cişmigiu, zilnic, între orele 10.00-13.00, vor avea loc activităţi pentru copii, printre acestea numărându-se spectacole de teatru susţinute de Teatrul Excelsior, Teatrul de Animaţie Ţăndărică şi Opera Comică pentru Copii, spectacole de ventrilocie cu Crina Zvobodă, cu păpuşi susţinute de Ana Crăciun-Lambru, şi baloane uriaşe cu Claudia Stroe, jonglerii şi acrobaţii cu artiştii de la Circ & Variete Globus Bucureşti, dar şi momente de improvizaţie şi concerte susţinute de coruri de copii din programul Cantus Mundi.

Tot în cadrul secţiunii pentru copii este programat, pe 2 septembrie, de la ora 19.00, la Scena mare, şi spectacolul “Goe în ţara Minunilor”, cea mai nouă producţie realizată de Teatrul Ion Creangă pentru copii cu vârsta peste 7 ani.

Copiii sunt aşteptaţi şi la Caravana Meşteşugurilor şi Monocool în Monotimp, iar tinerii cu vârsta peste 16 ani pot lua parte la atelierele realizate în colaborare cu Fundaţia Calea Victoriei – ilustraţie şi caligrafie modernă, pictură pe farfurii, pe sacoşe de pânză sau tricouri.

În cadrul festivalului vor avea loc şi două expoziţii, una de fotografii vechi care celebrează istoria bogată a municipiului, cu bulevardele, clădirile şi grădinile sale, şi una cu o colecţia de maşini de epocă în cadrul căreia publicul este invitat să renunţe la confortul maşinilor moderne şi să-şi imagineze o plimbare la bordul unui Ford Model T Speedster sau a unui Sears Roebuck Buggy fabricat în anul 1908.

Intrarea la toate evenimentele din cadrul Festivalului este liberă.

Festivalul Bucureştii lui Caragiale a debutat în 2012, cu ocazia împlinirii centenarului de la moartea dramaturgului.