Confidenţialitate


Festivalul Borșului Lipovenesc a adunat la Jurilovca zeci de mii de iubitori ai produselor pescărești. S-a stat la coadă pentru o porție de storceag. AUDIO/FOTO


Festivalul Borșului Lipovenesc a adunat la Jurilovca zeci de mii de iubitori ai produselor pescărești. S-a stat la coadă pentru o porție de storceag. AUDIO/FOTO

Zeci de mii de persoane din toată țara au ajuns, în acest week-end, la Jurilovca unde are loc tradiționalul Festival al Borșului lipovenesc. I s-a dus veste și, an de an, iubitorii produselor pescărești dau năvală în mica așezare din Delta Dunării.

Pescarii oferă vizitatorilor produse gătite de ei, după ce au fost pescuite din lacul Razelm sau din Marea Neagră.

Festivalul borșului începe întotdeauna cu doamnele din ansamblul artistic lipovenesc care îi întâmpină pe oaspeți.

În port, unde este organizat festivalul, e un furnicar de oameni.

Toată suflarea micii așezări este implicată în eveniment, spune primarul Eugen Ion.

„Sunt angrenați în servitul nu numai al borșului ci și al produselor. Peste 3-400 de persoane  trebuie să asigure mâncarea pentru zecile de mii de oameni care intră pe zi în Jurilovca”

Sunt cozi la toate standurile, pescarii își vând produsele cu mândrie:

„Sunt Marian de la Ceamurlia, împreună cu verișorii mei vă aștept la caras proaspăt și storceag de sturion”.

Iar Cătălin din Jurilovca a vândut deja un ceaun de storceag și …„Se pregătește borșul de pește. E bun, fierbinte, e acum trebuie mâncat. Și lumea stă la coadă. E extraordinar”.

La mese nu mai sunt locuri. Se stă la coadă și acolo.

„Poftă mare! Cum e ciorba? Foarte bună! Și felul doi ce ați luat? Caras și sturion. Le mănânc pe amândouă.”

Dar nu toată lumea mănâncă pește:

„Ce aveți aici? Pastramă de berbecuț cu mămăligă făcută la plită. Acolo avem scoici de Marea Neagră, scoase de noi, totul este făcut de noi”.

Nu mai vorbim de produsele locale, brânzoaice, piroști cu limonadă naturala cu lămâie și miere, chifteluțe sau zacuscă din pește.

Voia bună si atmosfera festivalului borșului lipovenesc de la Jurilovca sunt asigurate de ansambluri dobrogene de cantece și dansuri si de cântăreți în vogă.

Iată și câteva prețuri: O portie de storceag e 40 de lei (contine sturioni) , un bors de peste e 30 de lei, scoicile (1 kg) costa 35 de lei, caras-35 lei bucata, o portie de pastrama cu mamaliga pe plita -25 de lei.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Ghiulfer Predescu

 


Ultimele stiri
Președintele Nicușor Dan: Am primit sute de pagini de materiale ”relevante” despre problemele din Justiţie

Constanța: Nou port la Canalul Dunăre-Marea Neagră | AUDIO

Târg Regal de Crăciun la Săvârșin | AUDIO

Primarul General, Ciprian Ciucu: Capitala este aproape în faliment, cu două mari găuri bugetare, la Transport și Termoficare…

Guvernul a înființat Comitetul pentru analiza și revizuirea legislației din domeniul Justiției

Taxă specială pentru turiștii care vin în București

Hunedoara: Descoperire nouă la Castelul Corvinilor. Au fost găsite două documente vechi de peste 150 de ani, depuse…

„Sirenele libertății” vor răsuna sâmbătă la Timişoara, un gest simbolic care marchează ziua declarării primului oraş liber de…

Ciprian Ciucu, după ce a depus jurământul pentru funcția de primar general al Capitalei: „Va urma o perioadă…

Vladimir Putin a acuzat Ucraina de începerea războiului în 2022 și a prezentat o hartă a Rusiei care…