Confidenţialitate


Festivalul Borșului Lipovenesc a adunat la Jurilovca zeci de mii de iubitori ai produselor pescărești. S-a stat la coadă pentru o porție de storceag. AUDIO/FOTO


Festivalul Borșului Lipovenesc a adunat la Jurilovca zeci de mii de iubitori ai produselor pescărești. S-a stat la coadă pentru o porție de storceag. AUDIO/FOTO

Zeci de mii de persoane din toată țara au ajuns, în acest week-end, la Jurilovca unde are loc tradiționalul Festival al Borșului lipovenesc. I s-a dus veste și, an de an, iubitorii produselor pescărești dau năvală în mica așezare din Delta Dunării.

Pescarii oferă vizitatorilor produse gătite de ei, după ce au fost pescuite din lacul Razelm sau din Marea Neagră.

Festivalul borșului începe întotdeauna cu doamnele din ansamblul artistic lipovenesc care îi întâmpină pe oaspeți.

În port, unde este organizat festivalul, e un furnicar de oameni.

Toată suflarea micii așezări este implicată în eveniment, spune primarul Eugen Ion.

„Sunt angrenați în servitul nu numai al borșului ci și al produselor. Peste 3-400 de persoane  trebuie să asigure mâncarea pentru zecile de mii de oameni care intră pe zi în Jurilovca”

Sunt cozi la toate standurile, pescarii își vând produsele cu mândrie:

„Sunt Marian de la Ceamurlia, împreună cu verișorii mei vă aștept la caras proaspăt și storceag de sturion”.

Iar Cătălin din Jurilovca a vândut deja un ceaun de storceag și …„Se pregătește borșul de pește. E bun, fierbinte, e acum trebuie mâncat. Și lumea stă la coadă. E extraordinar”.

La mese nu mai sunt locuri. Se stă la coadă și acolo.

„Poftă mare! Cum e ciorba? Foarte bună! Și felul doi ce ați luat? Caras și sturion. Le mănânc pe amândouă.”

Dar nu toată lumea mănâncă pește:

„Ce aveți aici? Pastramă de berbecuț cu mămăligă făcută la plită. Acolo avem scoici de Marea Neagră, scoase de noi, totul este făcut de noi”.

Nu mai vorbim de produsele locale, brânzoaice, piroști cu limonadă naturala cu lămâie și miere, chifteluțe sau zacuscă din pește.

Voia bună si atmosfera festivalului borșului lipovenesc de la Jurilovca sunt asigurate de ansambluri dobrogene de cantece și dansuri si de cântăreți în vogă.

Iată și câteva prețuri: O portie de storceag e 40 de lei (contine sturioni) , un bors de peste e 30 de lei, scoicile (1 kg) costa 35 de lei, caras-35 lei bucata, o portie de pastrama cu mamaliga pe plita -25 de lei.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Ghiulfer Predescu

 


Ultimele stiri
Sindicatele reclamă că majorarea salariului minim anunțată pentru 2026 „este o aroganță a Guvernului”. Liviu Apostoiu: 10% inflație,…

Cristian Pîrvulescu, despre decizia Coaliției de a crește salariul minim în 2026: „Se vede că șantajul simplu cu…

Salariul minim brut ar urma să crească la 4.325 de lei brut de la 1 iulie 2026 |…

Proiectul „My voice, my choice”, care le va permite femeilor din UE să facă avort gratuit într-un alt…

Piața Victoriei. Cine mai controlează, de fapt, puterea și cât de solidă mai este democrația românească? Invitat este…

Cantităţile de deşeuri cresc cu până la 30% în perioada sărbătorilor de iarnă, arată o analiză | AUDIO

Importurile de gaze rusești vor fi eliminate din UE, până la finalul lui 2027. Noua lege urmează să…

Fake news privind demolarea unor baraje din țară la comanda UE, dezmințit de Apele Române. La ce se…

Fostul ministru PSD al Transporturilor, Răzvan Cuc și omul de afaceri Cătălin Bușe, arestați preventiv pentru 30 de…

Ministrul Economiei contestă amenda pe care i-a dat-o AMEPIP „pe persoană fizică”, după ce a cerut numirea unui…