Fermierii carora le-au murit animalele din cauza bolii limbii albastre vor primi despagubiri in valoare de 3 milioane de lei

3 milioane de lei – este valoarea despăgubirilor acordate fermierilor din 12 județe unde s-au înregistrat cazuri de boala limbii albastre.

Președintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu a declarat că se va merge pe varianta vaccinării doar în fermele mari din zonele afectate.

Autoritatea Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor precizează că despăgubirile vor fi acordate numai fermierilor cărora le-au murit animalele din cauza bolii limbii albastre.

Alte sume de bani vor fi folosite pentru dezinsecții, substanțe sau deplasarea specialiștilor.

Președintele ANSVSA Vladimir Mănăsireanu spune că în toată țara s-au înregistrat 63 de focare și aproape 450 de animale au fost infectate.

Vaccinarea va începe în primăvara anului viitor şi va avea loc numai în fermele mari şi în zonele unde boala a evoluat. Altfel, costurile sunt destul de mari – peste 50 de milioane de euro.

Între timp, autorităţile din Argeş au închis toate cele nouă târguri de animale din judeţ, în contextul în care în mai multe localităţi argeşene au fost confirmate cazuri de febră sau există suspiciuni de boala limbii albastre.

Și în Mureș târgurile vor fi închise în următoarea lună – chiar dacă nu au fost înregistrate cazuri de boala limbii albastre.

Să mai spunem că România trebuie acum să se îndrepte spre alte piețe pentru exportul de ovine și taurine, în condițiile în care Iordania şi Israel au anunțat că nu vor mai cumpăra de la noi.