Confidenţialitate

Jandarmerița care a pulverizat spray lacrimogen înspre un bărbat ce a murit ulterior, trimisă în judecată

Procurorii de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi au trimis-o în judecată pe femeia jandarm care anul trecut i-a dat în față cu spray lacrimogen unui bărbat care ulterior a decedat.

Agresiunea s-a petrecut în plină zi, în parcul central din Vatra Dornei, cu ocazia unei manifestări culturale.

Potrivit procurorilor militari, angajata Detașamentului de Jandarmi Vatra Dornei trebuie să răspundă pentru trei infracțiuni. Mai exact, femeia jandarm va fi judecată pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, respectiv purtare abuzivă.

Angajata Jandarmeriei este cea care în ziua de 19 iulie 2019 a folosit un spray lacrimogen pentru a pulveriza un jet către faţa unui bărbat pus la pământ de doi colegi cu care se afla în misiune.

Jetul a fost pulverizat de la o distanță de numai 10-15 de centimetri de fața celui imobilizat, iar normele prevăd o distanță de minim un metru și jumătate.

În plus, spray-ul folosit nu era cel din dotarea instituției, ci unul personal. Intervenţia brutală s-a soldat cu decesul bărbatului, și toate încercările de resuscitare efectuate de echipajele medicale sosite la fața locului s-au dovedit inutile.

Jandarmii au încercat să-l imobilizeze pe bărbat după o reclamație, prin care un părinte a sesizat că fiica sa ar fi fost pipăită indecent în parc, reclamație care ulterior nu a putut fi probată.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Alexandru Neagu