Confidenţialitate

Femei de milioane: Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele Asociației Dăruiește Viață

Dacă cineva încă nu știe numele celor două fondatoare ale Asociației Dăruiește Viață, cu siguranță a auzit de campaniile prin care ele construiesc spitale pentru stat, dar cu bani din donații, de la particulari și din mediul privat.

De 10 ani, de când fac proiecte, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu au strâns aproximativ 45 de milioane de euro, cu ajutorul a aproape 350.000 de donatori persoane fizice și 4.000 de companii.

Primii donează independent sau prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe profit, în timp ce companiile folosesc o facilitate prevăzută în Codul Fiscal, prin care firmele pot direcționa până la 20% din impozitul lor pe profit în sectorul neguvernamental, pentru mecenat, sponsorizări sau burse private.

Cel mai cunoscut proiect al Asociației Dăruiește Viață e reconstrucția spitalului bucureștean Marie Curie, drept primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă.

Pentru ca toți copiii din România cu boli grave să primească aceeași îngrijire ca în vestul Europei, Dăruiește Viață a terminat deja structura primei clădiri și lucrează acum la instalații, compartimentare și design.

Corpul deja ridicat are 9 niveluri și se întinde pe aproximativ 12.000 metri pătrați. Va găzdui prima secție de radioterapie pentru copii din România, secțiile de oncologie, chirurgie, neurochirurgie, Blocul Operator, cu cinci săli de operație, și Secția de Terapie Intensivă.

În paralel, Asociația Dăruiește Viață lucrează la planurile pentru cea de-a doua clădire, care va găzdui restul secțiilor Spitalului Marie Curie, pentru ca toți copiii ce vor fi internați acolo – indiferent de afecțiuni – să aibă aceleași condiții bune de tratament.

Dar, de la inceputul pandemiei de coronavirus, Asociația Dăruiește Viață a mai ridicat un spital modular pentru pacienții Covid: Spitalul Modular 1 Elias are 38 paturi și funcționează acum la capacitate maximă.

După incendiul din secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț, Asociația Dăruiește Viață a pornit un nou proiect: construiește acum Spitalul Modular 2 Piatra Neamț, cu o secție ATI exterioară cu 18 paturi, grupate în trei saloane și o rezervă de tip izolator, Laborator de analize medicale și sterilizare, Cameră gardă, depozite materiale, vestiare, grupuri sanitare și tot ce trebuie pentru ca un astfel de spital să funcționeze bine, salvând vieți.

Investiția e estimată la 2 milioane euro, până la branșarea structurii modulare la rețelele de utilități și conectarea ei la rețeaua de gaze medicale și aer comprimat. Dotarea cu echipamente și funcționarea secției revin Spitalului Județean Piatra Neamț.

Pe lângă aceste proiecte uriașe ca importanță, Dăruiește Viață se poate lăuda că a ajutat mai mult de o sută de spitale din România, fie cu echipamente de protecție și aparatură medicală în lupta cu coronavirusul, fie construind laboratoare, camere sterile, renovand secții ori luptand pentru o mai buna legislației în ajutorul pacienților.

Mai multe despre cum puteți ajuta proiectele asociației aflați pe site-ul daruiesteviata.ro.

Votează Femeia de Milioane pe europafm.ro

Pentru câștigătoare, Europa FM se implică în susținerea cauzei sale! În plus, Kultho – Forever Diamonds o răsfață cu o bijuterie cu diamante! Pe 9 martie, în Deșteptarea, Vlad , George și Luca ne vor anunța cine este Femeia de Milioane, la Europa FM! Femeia care ne-a inspirat cel mai mult în anul care a trecut: 2020!