Felix Bănilă, propus la șefia DIICOT

Ministrul justiţiei Tudorel Toader nu-l mai vrea pe actualul sef al DIICOT pentru inca un mandat.
El a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a lui Oliver-Felix Bănilă la conducerea DIICOT, în vederea obţinerii avizului consultativ.
In virsta de 46 de ani, Felix Banila este in prezent procuror la Parchetul Tribunalului Bacau.
In 2016, el a candidat fara succes pentru un post in CSM. In perioada 2010-2017 a condus Parchetul Tribunalului Bacau.
Felix Banila a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi.
Cariera in magistratura a inceput-o ca procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Moinesti, unde a stat pana in 2008.
De acolo a fost delegat si ulterior promovat la Parchetul Tribunalului Bacau.
Intre august si decembrie 2007, Banila a fost delegat procuror la Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau.

Actualul sef al DIICOT isi termina mandatul pe 19 mai. Daniel Horodniceanu a condus DIICOT din mai 2015 si a fost un critic vehement al modificarilor legislative privind justitia.
În mandatul de 3 ani, Horodniceanu a avut de gestionat dosare grele precum cazul Black Cube privind spionarea şefei DNA, dosarul medicului Lucan, cel al extremiştilor maghiari, al adolescentului din Craiova acuzat de jihadism dar si cele al stirilor false publicate de jurnaliştii de la The Sun si Sky News.
Mai mult, Daniel Horodniceanu a avut de gestionat criza de imagine a DIICOT, dupa ce fosta sefa a parchetului anti mafia Alina Bica, a fost arestată pentru corupţie, a fost condamnata- nedefinitiv- in doua dosare şi a fugit în Costa Rica.

Conform legii, procurorul sef al DIICOT este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de zece ani.
Mandatul e de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS