Federatia Rusa a intrat in recesiune

Tensiunile din ultima perioadă din Ucraina au efecte majore asupra economiei Rusiei.

Fondul Monetar Internaţional şi-a redus estimările de creştere economică pentru Rusia, din cauza riscurilor geopolitice legate de criza din Ucraina şi a înmulţirii sancţiunilor impuse de Statele Unite ale Americii şi aliaţii săi.

Potrivit FMI, economia rusă ar urma să crească cu 0,2% in acest an şi cu 1% anul viitor. Precedentele estimări de creştere ale FMI pentru Rusia prevedeau un avans de 1,3% pentru 2014 şi o creştere de 2,3% pentru 2015. Anexarea Crimeei de către Rusia au determinat Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeană să impună sancţiuni companiilor şi unor oficiali ruşi, ceea ce a făcut ca economia Rusiei să se contracte în primele trei luni ale acestui an.

Economia rusească înregistra o tendinţa de încetinire incă înainte de criza ucraineană, cu o creştere de 1,3% în 2013, faţă de un avans de 3,4% in 2012 şi o creştere de 4,3% in 2011. Experţii apreciază ca unul dintre motive este faptul că modelul actual de creştere al Rusiei se bazează pe un preţ ridicat al hidrocarburilor.