Confidenţialitate

Farmaciile care vând medicamente en-gros vor rămâne fără autorizație – proiect

Ministerul Sănătății pregătește o lege mai dură pentru farmaciile care vând medicamente en-gros distribuitorilor.

Legea le obligă să vândă tratamente numai populației, însă sancțiunile sunt prea blânde acum dacă această regulă e încălcată.

Concret, noua legislație va presupune retragerea autorizației de funcționare, nu o simplă amendă cum se aplică în prezent, a spus ministrul Sănătății Florian Bodog.

Nici nu am putut să mă gândesc că o farmacie poate să vândă angro către un depozit, care se ştie clar că trimite la export paralel intracomunitar, lucru care nu este interzis, dar este interzis farmaciei prin lege să vândă depozitelor. Există caz concret, în urmă cu trei-patru săptămâni am decis ridicarea autorizaţiei de funcţionare pentru un depozit, iar farmaciei i s-a aplicat amenda maximă, de 2.000 de lei”, a spus ministrul Florian Bodog.

Ministrul Sănătăţii a precizat că legislaţia va fi modificată, pentru ca în astfel de cazuri să poată fi ridicată autorizaţia şi farmaciei, aşa cum se întâmplă acum în cazul depozitului, iar exportul paralel de medicamente va fi blocat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Florian Bodog a adăugat că legislaţia nu permite farmaciilor să facă export sau distribuţie angro de medicamente.

Noi nu vrem să permitem farmaciei să facă distibuţie angro. La momentul de faţă, nu are dreptul să vândă angro nici măcar în ţară. Sigur că sunt farmacii în aceeaşi societate cu depozitele şi noi avem această temere că aşa se desfăşoară comerţul angro. Însă, împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, căutăm soluţia legislativă în aşa fel încât să nu permită nici chiar o interpretare în acest sens. Oricum, ceea ce vă pot spune este că legislaţia, în momentul de faţă, nu permite, şi nici după apariţia acestui proiect legislativ nu va permite, ca farmaciile să vândă angro“, a mai spus ministrul Sănătăţii.