Fără teme pentru acasă, în vacanță – prevede un ordin al ministrului Educației

Dascălii nu mai au voie să le dea elevilor teme pentru acasă în timpul vacanței.

La clasa pregătitoare, nu se dau teme deloc, iar pentru elevii de gimnaziu, timpul maxim alocat temelor nu trebuie să depășească două ore – așa prevede un ordin prezentat astăzi de ministrul Educației.

Elevii trebuie să realizeze lucrări ample de sinteză – cum ar fi referatele sau diverse proiecte – doar o dată pe semestru, la fiecare disciplină.

Ministrul Educației, Mircea Dumitru speră că în acest fel vor fi prevenite abuzurile, iar elevii vor avea mai mult timp liber.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Temele obligatorii vor fi rezolvate de toți elevii și au un nivel mediu de dificultate, iar temele suplimentare sunt diferențiate de la un elev la altul și nu au caracter permanent. Ele se adresează celor care se pregătesc pentru olimpiade și alte concursuri sau au activități de recuperare.

Potrivit ordinului semnat de ministrul Educației, tema pentru acasă nu poate fi folosită ca instrument de pedeapsă.

Documentul nu include sancțiuni pentru dascălii care nu respectă noile reguli.

Ordinul de ministru care prevede că elevii nu vor petrece mai mult de 2 ore pe zi pentru rezolvarea temelor este o idee bună, dar s-ar putea întoarce împotriva copiilor. Unii dascăli ar putea renunța de tot la teme – crede președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Iulian Cristache a spus la Europa FM că este important ca elevii să plece cu lecția învățată din clasă, dar acest lucru nu va fi posibil prin mai puține teme, ci prin reducerea numărului de elevi la clasă, prin simplificarea programei școlare și prin introducerea programului Școală după Școală.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fără teme și studiu suplimentar, elevii nu pot ajunge la performanță – consideră profesorul Laurențiu Țepeluș, care predă la Colegiul Bogdan Petriceicu Hasdeu din Buzău. El a spus pentru agenția news.ro că dascălii nu dau teme ca să îi chinuie pe elevi, ci pentru a le facilita învățarea și a le dezvolta aptitudinile intelectuale.

„Totul depinde de fiecare copil, la unii, dacă nu repetă intervine uitarea. Dacă un copil vrea performanţă, acest lucru nu se obţine doar cu lucrul de la clasă. Depinde de motivaţia fiecăruia. Dacă vrei performanţă accepți un astfel de regim de viaţa. Dar, nici un copil nu e obligat sa facă tema, nu cred că mai sunt profesori care să dea note dacă un elev nu şi-a făcut tema”, a spus profesorul Laurențiu Țepeluș.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS