Confidenţialitate

Fanii jocului Pokemon Go din Bosnia, avertizați să evite terenurile minate

Locuitorii din Bosnia care se joacă ”Pokemon Go” au fost avertizați de o organizație de caritate să evite să meargă în zonele și terenurile minate care nu au fost curățate de geniști după războiul care a devastat țara în anii 1990.

Avertismenul, dat de organizația bosniacă specializată în operaţiuni de deminare, Posavina bez mina, vine în contextul în care fanii jocului au fost observați că se aventurau în astfel de zone periculoase, scrie bbc.co.uk.

Cei care se joacă își folosesc telefoanele pentru a captura pokemonii în lumea reală.

”Am primit informaţii că unii dintre utilizatorii Pokemon Go din Bosnia s-au deplasat în locuri cu risc sporit de mine de război, în căutarea unui Pokemon”, a explicat asociaţia Posavina bez mina într-un comunicat.

”Cetăţenii sunt îndemnaţi să nu facă acest lucru, să respecte semnele de demarcaţie a câmpurilor cu mine şi să nu se aventureze în zone necunoscute”, se arată în acelaşi comunicat.

Cel puțin 600 de oameni au murit în Bosnia în accidente provocate de mine de război, după încheierea acestuia în 1995.

Potrivit BBC, mine neexplodate se află pe aproximativ 2% din teritoriul Bosniei. Mai exact, aproximativ 120.000 de mine au rămas nedescoperite, conform estimărilor unei companii bosniace specializate în operaţiuni de deminare.

Jocul ”Pokemon Go” a devenit tot mai popular în ultimele zile în toată lumea. A fost lansat pe 6 iulie în Statele Unite, Australia şi Noua Zeelandă, iar într-o singură zi a atras mai mulţi utilizatori în Statele Unite decât reţeaua de socializare Tinder.

Ulterior, datele au arătat că utilizatorii se joacă în medie 43 de minute pe zi, mult decât stau pe WhatsApp sau Instagram.

Jocul a apărut și în România. Ieri, Poliția Română a venit și cu un sfat pentru utilizatori. ”Puteți găsi pokemonii respectând regulile de circulație.”