Familia Regală: Olga Tudorache , „unul dintre stâlpii teatrului românesc”

Familia Regală a României a aflat cu mare tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a Olgăi Tudorache, unul dintre stâlpii teatrului românesc„, se arată în comunicatul Casei Regale. Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu transmit condoleanţe domnului Alexandru Avram şi familiei sale.

Olga Tudorache a fost profesorul de clasă al Principelui Radu, la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, în anii 1980-1984.

În 2013, pe scena Teatrului Mic, „doamna teatrului românesc”, așa cum era cunoscută a primit Decoraţia Regală Nihil Sine Deo de la Regele Mihai I, reprezentat atunci de Principesa Moştenitoare Margareta.

În mesajul Familiei Regale a României mai scrie că: „Profund creştină şi loială regelui său, Olga Tudorache a primit înalta distincţie cu emoţie şi cu modestie. Acum patru ani, în acea zi de sâmbătă, trei sute de spectatori au asistat la cântecul de lebădă al Olgăi Tudorache. Dumnezeu să o odihnească în pace!„.

Olga Tudorache a primit decorația regală pentru „întreaga sa carieră actoricească pe scenă şi pe ecran în care şi-a pus talentul, energia şi inteligenţa pentru a da viaţă şi frumuseţe marilor roluri ale vremurilor sale, pentru urma de neşters pe care a lăsat-o în cultura română şi europeană contemporană, pentru demnitatea şi profesionalismul pe care şi l-a păstrat de-a lungul anilor, pentru dedicaţia cu care a format generaţii întregi de actori cărora le-a insuflat pasiunea şi talentul său” .

Din 2009, Familia Regală acordă decorația unor ‘personalităţilor marcante din domeniul social, ştiinţific, educaţional, cultural, spiritual, economic, politic şi militar care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanţă de înalt nivel’.

Olga Tudorache s-a născut la Oituz, la 11 octombrie 1929. Elevă a Marioarei Voiculescu, formată în plină perioadă interbelică, Olga Tudorache a trăit 88 de ani şi a avut 62 de ani de strălucită carieră în arta dramatică. A fost aproape trei decenii profesor universitar. A apărut timp de cinci decenii pe scena Teatrului Mic din Bucureşti.

Supranumită „doamna teatrului românesc”, este cunoscută pentru roluri precum Vitoria Lipan din ”Baltagul”, după Mihail Sadoveanu, Beatrice din ”Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel, Regina din „Regina mamă”, de Manlio Santanelli, spectacol jucat la TNB, şi mama lui Mihai Viteazul în filmul din 1970.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS