Fals în acte sau simple erori? Expert Forum a identificat 477 de candidaturi pentru alegerile locale care par ilegale

Fals în acte sau simple erori de înregistrare?

Birourile electorale au validat 477 de candidaturi care, la prima vedere, par ilegale.    Dintre acestea, 449 de persoane s-au înscris în cursa pentru alegerile locale deși nu au împlinit încă vârstă de 23 de ani – așa cum prevede legea.

Restul de 28 au candidat pe listele mai multor partide – probabil în încercarea de a-și spori șansele de câștig.

Toate aceste lucruri apar într-un raport al organizației neguvernamentale Expert Forum, analiza fiind realizată de Septimius Pârvu.

În ceea ce privește vârsta, sunt unii care au chiar 18 ani, dar în cea mai mare parte au 20, 21, 22 de ani.  Problema este, posibil, să vină din mai multe surse. Pe de o parte, poate cei care au candidat nu cunosc legea. Pe de altă parte, poate să fie vina birourilor electorale de circumscripție, iar aici trebuie văzut dacă sunt simple erori sau sunt abuzuri. Oricum am lua situația, vorbim de fals în declarații”, a declarat, pentru Europa FM, Septimius Pârvu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Birourile electorale de circumscripție au validat toate aceste candidaturi, iar perioada în care puteau fi contestate a expirat.

În cazul în care una dintre aceste persoane este aleasă, mandatul său va fi invalidat – mai spune Septimius Pârvu.

În momentul în care se votează ar trebui, având și această listă publică, ca acești oameni să nu fie validați. Dacă se validează cu tot cu această listă care a fost publicată de BEC înseamnă că chiar avem o problemă mai mare decât credem. Sunt două perspective aici: cea administrativă a validării, dar vorbim și de posibile cauze penale. Noi am mai publicat un policy brief în care arătam că mai există o problemă și anume cea legată de verificarea faptului că anumiți candidați au drepturile electorale interzise”, a adăugat Septimius Pârvu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit datelor Expert Forum, județele în care s-au descoperit cele mai multe nereguli sunt Bacău, Timiș și Dolj.

Citește mai multe AICI

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS