Confidenţialitate

Făgăraș: Două certificate de deces pentru același mort, unul în care era infectat COVID-19 și altul fără mențiunea bolii

Anchetă la Spitalul din Făgăraș, după ce familia unui pacient decedat în unitatea medicală a primit două certificate de deces: unul în care bărbatul era diagnosticat cu Covid și altul în care nu era menționată infectarea.

Emil Mocan, în vârstă de 74 de ani, a fost internat în 19 decembrie la Spitalul din Făgăraș și a fost diagnosticat cu pneumonie.

Testat în ambulanță, bărbatul a ieșit negativ la infectarea cu Covid la acel moment. În 1 ianuarie, familia afla că ruda lor decedase în spital și primea un certificat în care infectarea cu Covid nu era menționată.

Mai mult, aparținătorii sunt chemați să ridice trupul rudei lor, fără nicio restricție impusă de o posibilă infectare cu SARS-CoV-2. Claudiu Mocan, fiul barbatului decedat, povestește:

„M-au invitat înăuntru, în interiorul spitalului, chiar dacă atunci când a trăit tată meu nu aveam voie să intru din cauza coronavirusului. Am semnat hârtiile în sala de mese a spitalului.”

După înmormântare, familia lui Emil Mocan primeste pe email un alt certificat de deces, în care se mentioneaza infectarea rudei lor cu Covid. Familia depune reclamații la spital, poliție și Colegiul Medicilor, iar în unitatea medicală este demarată o anchetă.

Referitor la cele 2 certificate de deces,  reprezentanții spitalului spun că este o situație unică, survenită din cauza întârzierii cu care a venit rezultatul la a doua testare Covid. Directoarea Spitalului din Făgăraș, Mihaela Pandrea:

„Așa ceva nu s-a mai întâmplat până acum. După câteva zile a venit testul pozitiv și s-a sesizat Starea Civilă pentru a fi adăugat un diagnostic de Covid.”

Cazul de la Făgăraă a intrat de curând și în atenția Ministerului Sănătății.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristina Nica