Confidenţialitate

Facturi la energie și gaze naturale: O Ordonanță de Urgență ar putea să vină în sprijinul celor cu venituri medii | AUDIO

Situația facturilor mari la energie și la gaze naturale ar urma să fie discutată miercuri, 15 septembrie, în ședința de Guvern. Ar putea fi adoptată o ordonanță de urgență care să vină în sprijinul consumatorilor casnici cu venituri medii.

Măsura vine în completarea legii adoptate săptămâna trecută și trimisă la promulgare la președintele Klaus Iohannis care prevede un ajutor de la bugetul de stat pentru cei cu venituri foarte mici.

Așteptăm mâine să vedem, în primă lectură sau poate în conferință de presă, de la guvern, acel proiect de compensare cu până la 40%, din câte am înțeles noi, pe surse, compensarea facturilor unor categorii mai largi de clienți-persoane fizice, până la nivelul venitului mediu, ni s-a spus, la nivelul venitului mediu și consumului mediu.

Nu știm exact care vor fi tranșele de venit pentru care se va aplica acest discount, dacă va fi unul sau mai multe, dar aceasta va fi o măsură complementară,” a explicat la Europa FM jurnalistul Mihai Nicuț, de la e-nergia.ro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O altă soluție, la care apelat guvernul spaniol, pe care o au la dispoziție autoritățile după explozia prețurilor la energie și gaze naturale: plafonarea prețurilor.

Mihai Nicuț spune că legislația română ar permite plafonarea doar pentru o jumătate de an, ceea ce va duce la o nouă creștere a prețurilor:

Pare că  nu este în atenția autorităților de la București, noi am mai avut o piață reglementată în timpul guvernului PSD, cu efecte mai mult negative, decât pozitive, ulterior, adică ce putem plafona astăzi, probabil că dacă prețurile vor rămâne așa la nivel european, nu vom face decât să scumpim și mai accelerat peste jumătate de an, pentru că această plafonare nu poate fi decât temporară pe cadrul legislativ al României, armonizat cu cel al Comisiei Europene.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.