Facebook – măsuri împotriva ştirilor false în timpul alegerilor generale din Marea Britanie

În pragul alegerilor parlamentare din Marea Britanie, Facebook a început o adevărată operațiune de combatere a știrilor false.

Facebook promite să treacă la verificarea știrilor și deja a șters câteva mii de conturi de pe care se publicau dezinformări.

Acuzată de nenumărate ori că permite răspândirea dezinformărilor, mai ales după alegerile prezidențiale din Statele Unite, Facebook pare că vrea să evite același gen de acuzații în cazul alegerilor parlamentare din Marea Britanie, în contextul Brexit-ului.

Primul pas în eliminarea știrilor fale va fi ștergerea zecilor de mii de conturi false, anunță Facebook, care are peste 30 de milioane de utilizatori înregistrați în Marea Britanie.

Facebook lansează, de asemenea, un demers de ”verificare a faptelor” şi a transmis că va înceta să mai promoveze acele mesaje care par neplauzibile.

Compania va distribui şi mesaje în ziare prin care va oferi 10 sfaturi în legătură cu identificarea ştirilor false. Între aceste sfaturi se numără: ”în cazul în care afirmaţiile din titlu sună de necrezut, probabil că aşa sunt”, ”verificaţi sursele autorului pentru a confirma acurateţea acestora” şi ”distribuiţi doar ştirile despre care ştiţi că sunt credibile”.

În ciuda responsabilității clare pe care o are în propagarea informațiilor, Facebook insistă de fiecare dată să spună că este doar o companie de tehnologie, care permite utilizatori să distribuie ceea ce îi interesează.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS