Confidenţialitate

Fabrica de arme Cugir a prezentat cel mai recent prototip de armă

O pușcă automată, asemănătoare cu modelul AKM, dar cu un calibru mai mic, cel mai recent prototip de armă, produs la Fabrica de Arme din Cugir, a fost prezentată, marți, la evenimentul organizat în poligonul din Alba Iulia, cu ocazia Zilei Armatei Române.

Potrivit reprezentantului fabricii din Cugir, principiul de funcționare este același cu al AKM-ului doar că este o armă mai ușoară, montată în plastic, ajustabilă în funcție de umărul militarului. Inclusiv mânerul e din plastic și încărcătorul e dintr-un aliaj mai ușor.

Cu alte cuvinte arma este cu în jur de 300 de grame mai ușoară decât un AKM.

Ea cântărește peste trei kilograme.

Arma este un produs nou, proiectat în anul 2017, aflat în prezent în dezvoltare și omologare cu Ministerul Apărării Naționale din România, după care va putea fi pus în fabricația de serie.

Noua armă, un AKM îmbunătăţit, cu un alt design şi alte configuraţii, ambidextru, cu un sistem de adaptare pe toată arma – cu lunetă, cu lanternă – urma să fie produsă la Cugir, dacă proiectul se finaliza, în câteva zeci de mii de astfel de exemplare.

Uzina din Cugir a fost înfiinţată în 1799, în timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier şi Oţel.

În 2004, societatea s-a împărţit în Uzina Mecanică Cugir şi Fabrica de Arme.

Fabrica de arme Cugir are în prezent 900 de angajați și are ca obiect de activitate fabricarea de produse militare precum arme de infanterie, arme cu lunetă, mitraliere și altele.