Confidenţialitate

Expoziţie dedicată mărţişorului, la Palatul Parlamentului

Intitulată “Mărţişorul între vechi şi nou”, o expoziţie-eveniment marchează, la Palatului Parlamentului, debutul primăverii calendaristice.

În decembrie 2017, practicile asociate începutului lunii martie au fost incluse în Patrimoniul cultural imaterial al umanităţii – UNESCO, aminteşte Agerpres.

Exponatele aparţin Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”.

La vernisaj, academicianul Cornelia Sabina Ispas, director general al Institutului de Etnografie şi Folclor “Constantin Brăiloiu” al Academiei Române şi preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO, a sublinia că este pentru prima oară când se acordă atenţia cuvenită muncii unor colective în care mai multe instituţii s-au străduit să ofere o materie astfel organizată încât să o accepte toată lumea.

“E minunat să te gândeşti că toată planeta sau reprezentanţii culturilor de pe această planetă au fost de acord cu propunerea noastră şi a celorlalte culturi care au participat la alcătuirea acestui dosar. (…) Lucrul transfrontalier este foarte dificil”, a subliniat el.

Includerea Mărţişorului în patrimoniul cultural mondial a fost rezultatul colaborării dintre România, Republica Moldova, Bulgaria şi Macedonia, care au depus un dosar comun la UNESCO.