Confidenţialitate

”Expoziția Simboluri și motive de pe ii în spațiul românesc”, la deschidere – GALERIE FOTO

”Expoziția Simboluri și motive de pe ii în spațiul românesc” s-a deschis la Braşov, miercuri, 19 septembrie.

”Expoziția Simboluri și motive de pe ii în spațiul românesc” reunește 100 de modele de cusături de pe ii, din toate regiunile românești, cusute de grupul Șezătoare la Brașov.

În cadrul expoziției poate fi admirată și Harta Centenară, o hartă a României și Basarabiei de mari dimensiuni, cu motive tradiționale reprezentative pentru fiecare din județele țării, cusută manual pe o pânză de mari dimensiuni (2,1 m x 1,5 m), de către doamnele din grupurile Șezătoare în Șchei și Motive Tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi.

„Harta Centenară este un proiect pe care noi l-am gândit cu respect pentru străbunicile, bunicile şi mamele noastre, care poate au cusut aşteptându-şi soţii să se întoarcă din război, cu folos pentru noi, să îl lucrăm cu drag de România şi măcar pentru încă o generaţie, să poată admira motivele româneşti.

La acest proiect au cusut 30 de femei din Brașov, Basarabia și din țară, care și-au dorit să contribuie, fie că stăpânesc arta cusutului sau au deprins-o cu această ocazie. Vreme de câteva luni, în fiecare zi de joi, participantele au cusut împreună la Casa Junilor, pe rând, la conturul hărții și individual la realizarea modelelor din fiecare județ. Spre bucuria noastră, la cusut s-au alăturat câteva doamne din Republica Moldova și din țară”, explică Antonela Lungu, coordonatoarea proiectului Harta Centenară.

Șezătoare în Șcheii Brașovului este un grup care, prin întâlnirile de tip șezătoare, își propune să aducă în atenție portul tradițional din Șcheii Brașovului, să recupereze și să descifreze motive tradiționale din acest vechi cartier al Brașovului și să revitalizeze meșteșuguri care din păcate, aici au fost date uitării: găitănăritul, cusutul de mâna, țesutul.

„Motive Tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi” este o comunitate care își dorește să aducă un aport la transmiterea și păstrarea în timp a motivelor tradiționale românești, săsești și ungurești din zona Brașovului.

Eforturile echipei se concentrează asupra culegerii de motive tradiționale rare, transferul acestora în format digital și în organizarea de ateliere de cusături prin care aceste motive sunt restituite comunității.

Cele 100 de modele cusute și înrămate, câte 10 cusături reprezentative din Banat, Basarabia, Bucovina, Crișana, Dobrogea, Maramureș, Moldova, Muntenia, Oltenia și Transilvania, sunt realizate pe eșantioane de pânză cu dimensiunea de 14 x 10 cm.

La realizarea cusăturilor s-au folosit, la fel ca în trecut, materiale naturale: bumbac, lână, cânepă, in, mătase și în unele cazuri paiete și fir auriu sau argintiu.

Cele mai frumoase momente de la deschiderea expoziției “Simboluri și motive de pe ii în spațiul românesc” au fost surprinse de fotograful Europa FM Marius Mantea.