Confidenţialitate

Explozia din orașul bavarez Ansbach, calificată drept un atentat

Explozia produsă duminică noapte într-un restaurant din Ansbach, o localitate situată în apropiere de oraşul Nurnberg, unde un tânăr sirian s-a detonat, 12 persoane fiind rănite, este calificată de autorităţile bavareze drept atentat.

Este vorba, din păcate, de un nou atentat”, a spus ministrul de Interne al landului Bavaria, Joachim Herrmann, care nu a exclus o pistă islamistă.

Directorul adjunct al Poliţiei din Ansbach, Roman Fertinger, a vorbit despre ”indicii” conform cărora bucăţi de metal au fost ataşate la dispozitivul exploziv.

La Ansbach, autorităţile au anunţat că au fost alertate cu privire la explozia dintr-un bar din centrul oraşului duminică, după ora locală 22.00 (23.00, ora României), când avea loc un festival de muzică la care erau prezente aproximativ 2.500 de persoane.

Piaţa din centrul oraşului a fost înţesată de vehicule de urgenţă, iar o casă din oraş a fost folosită ca centru pentru operaţiuni. Întregul oraş a fost blocat de forţele de securitate, iar ambulanţele s-au adunat în apropiere de castelul din Ansbach, în timp ce un elicopter dotat cu un proiector puternic a survolat oraşul. Aproximativ 200 de poliţişti s-au aflat la faţa locului, alături de aproximativ 350 de membri ai serviciilor de salvare.

 

Atacatorul, un refugiat sirian căruia i s-a refuzat solicitarea de azil

Anchetatorii au stabilit că explozia a fost provocată de un tânăr sirian în vârstă de 27 de ani. Tânărul a fost identificat drept un migrant care a ajuns pe teritoriul german în urmă cu doi ani, iar cererea sa de azil a fost respinsă de către autorităţi. Acesta s-a detonat într-un bar din Ansbach, după ce nu a reuşit să intre la festivalul de muzică organizat în apropiere.

Ministrul bavarez de Interne, Joachim Herrmann, a declarat că atacatorul locuia în Ansbach de ceva vreme şi era cunoscut poliţiei locale. Acesta nu era într-un pericol iminent de a fi deportat, având în vedere situaţia de pe teritoriul sirian.

În rucsacul sirianului erau materiale explozive şi bucăţi de metal care puteau ucide un număr mare de persoane, scria Reuters.

Luni dimineaţă, autorităţile bavareze au confirmat că tânărul sirian care s-a detonat avea probleme psihice şi a fost internat anterior într-o clinică pentru boli mentale, după ce a încercat în două rânduri să se sinucidă, scrie AFP.

Din păcate, acesta este un nou atac teribil care va creşte anxietatea oamenilor”, a declarat ministrul bavarez de Interne, Joachim Herrmann.

Tânărul sirian şi-a pierdut viaţa în explozie, în vreme ce alte 12 persoane au fost rănite, dintre care trei sunt în stare gravă.

Ansbach, cu o populaţie de 40.000 de locuitori, este situat în apropierea oraşului bavarez Nurnberg, care găzduieşte o bază militară a armatei Statelor Unite.

Acesta este al patrulea incident violent care a zguduit statul bavarez în ultima săptămână, după ce un adolescent germano-iranian, în vârstă de 18 ani, a împuşcat mortal, vineri, nouă persoane în centrul comercial Olympia Einkaufszentrum din Munchen.