Experții recomandă atenție sporită la alegerea furnizorului de gaze. Cum alegem unul? | AUDIO

Experții recomandă atenție sporită la alegerea furnizorului de gaze naturale.

Nu toate ofertele companiilor conțin prețul final plătit de consumator.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a primit de la actualul său furnizor de gaze un preț cu 163% mai mare decât cel de anul trecut.

Dumitru Chisăliță a spus, în emisiunea Deșteptarea de la Europa FM ce trebuie să facem pentru ca de la 1 iulie, odată cu liberalizarea pieței gazelor, să plătim chiar și cu 400 de lei mai puțin într-un an pentru consumul anual de gaze:

Se găsește pe pagina ANRE, unde trebuie să ne setăm orașul și județul din care facem parte, dăm căutare și ni se afișează ofertele tuturor furnizorilor, în ordinea descrescătoare a prețurilor. Am luat fiecare contract în prețuri și am adiționat sau scăzut prețurile, apoi am publicat prețurile corecte.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Oferta de prețuri se schimbă de la o zi la alta, mai spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă:

Sunt prețuri în partea de sud cu până la 9 lei mai ieftină decât oferta primită de toți, iar în partea de nord cu până la 16 lei, asta era ieri. Azi avem o ofertă cu 12 lei mai ieftin în sud, iar în sud cu 18 lei mai ieftin.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Contractele cu furnizorii de gaze ar putea fi mai simple, fără costuri ascunse și pe înțelesul tuturor consumatorilor, dacă fiecare dintre noi am lua atitudine – mai spune președintele Asociației Energia Inteligentă.

Dacă acceptăm că nu putem face nimic, că ei pot face ce vor, ne vom confrunta cu aceeași situație. Încercăm să schimbăm ceva, schimbarea efectivă probabil va dura, dar trebuie să dăm acest semnal.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reamintim, de la 1 iulie, statul nu va mai fixa un nivel maxim al tarifelor la gaze, iar furnizorii vor stabili singuri prețurile, în funcție de cerere și ofertă.

Cei care în perioada următoare nu încheie un contract nou cu o companie de gaze, vor beneficia automat de prelungirea contractului cu actualul furnizor, care poate stabili noi condiții.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS